Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
8 komentara

Dodirni zasloni u vožnji su opasniji i od alkoholnih pića

Najnovija studija najveće nezavisne britanske organizacije za sigurnost na cestama IAM RoadSmart pokazala je da su dodirni zasloni posebno opasni u kombinaciji sa sustavima Apple Car Play i Android Auto

Foto: Škoda
8 komentara

Moderne tehnologije sve više ulaze u automobile i tako poboljšavaju sigurnost i udobnost. No neke od njih imaju potpuno drugačiji efekt. Digitalne tehnologije za zabavu predstavljaju jednu od najvećih opasnosti za sigurnost na cestama. Prema novom istraživanju najveće britanske neovisne organizacije za sigurnost prometa na cestama IAM RoadSmart korištenje sustava Android Auto i Apple Car Play opasnije je od vožnje u pripitom stanju.

Foto: Dacia
Istraživanje je pokazalo da trijezna osoba ima dulje vrijeme reakcije kada koristi Apple CarPlay i Android Auto putem dodirnog zaslona automobila nego kad vozi u pripitom stanju (dozvoljena količina alkohola u Engleskoj do 0,8 promila). Štoviše prema studiji voziti i koristiti te sustave gore je nego voziti pod utjecajem marihuane ili telefonirati te pisati poruke na mobitelu dok vozite.

CES 2015 | Autor: Volkswagen Foto: Volkswagen
U istraživanju je primijećeno da neki vozači dok voze i koriste Apple Car Play i Android Auto znaju skrenuti pogled na dodirni zaslon i ne obraćati dovoljno pažnje na cestu i do 16 sekundi „u komadu“. Pri brzini od 112 km/h za to vrijeme auto pređe čak 500 metara. Istraživanje je pokazalo da dozvoljena količina alkohola usporava reakcije vozača za 12 posto, marihuana 21 posto, pisanje poruka u vožnji 35 posto, a telefoniranje (dok se telefon drži u ruci) 46 posto. Korištenje Apple CarPlaya i Android auta usporava reakcije 53 do 57 posto. Situacija je tek nešto bolja kad se ti sustavi koriste uz naredbe glasom (30 do 36 posto sporije reakcije). Sličan sustav Mirror Link nije testiran, no pretpostavlja se da je i njegov efekt isti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message