To je to što me zanima!

Dolaze vrući dani: Jednostavno rashladite auto uz ove savjete

Hlad krošnje drveta ili neka natkrivena površina ljeti su najtraženija roba kod parkiranja auta, a kod parkiranja bi trebali i zakrenuti volan u stranu. Prije kretanja provjetrite auto
Vidi originalni članak

Ljeto polako kuca na vrata, a obično već i prije ljeta stižu i prve vrućine. Drugim riječima, uskoro kreće noćna mora za vlasnike limenih ljubimaca. Donosimo neke savjete kako rashladiti vreli automobil prije nego što sjednemo za upravljač, prenosi Auto start.

Zaštita automobila od sunca

Najbolje je krenuti prevencijom; automobil bi valjalo parkirati na mjesto u hladu, pod krošnjom drveta ili nekom nadstrešnicom. Povratkom u vozilo dočekati će vas ugodnija atmosfera, što će biti odlična baza za brži i efikasniji rad klima uređaja. Također, mogućnost investiranja u aluminijsku ili drugu zaštitnu foliju nije loša opcija. Stavljanje folije i na staklene površine, prvenstveno na vjetrobransko staklo, zaustavilo bi ulazak sunčevih zraka u putnički prostor.

Okretanje volana u stranu

Prilikom parkiranja vozila, volan bi bilo dobro zakrenuti u stranu. Zrake sunca vole crne predmete, pa je tako i upravljač na direktnom udaru. Vraćanjem volana na početni položaj, mjesto gdje vam dolaze dlanovi, neće biti na direktnom udaru te će i volan biti ugodan za držanje.

Prozračite vozilo prije kretanja

Otvaranjem suvozačevog prozora te rapidnim guranjem vozačevih vrata stvorit će se prostor niskog pritiska što će omogućiti brži izlazak ustajalog i toplog zraka u vozilu. Ponavljanje ove radnje šest do osam puta zasigurno će pomoći te brzo rashladiti usijanu kabinu.

Otvoren prozor ili klima?

Dokazano je kako je pri manjim brzinama, u uvjetima gradske vožnje, puno bolje rješenje voziti s otvorenim prozorima. Bolja cirkulacija zraka omogućuje brže rashlađivanje putničkog prostora, dok je za vožnje van grada svakako bolje zatvoriti prozore, gdje će klima uređaj preuzeti zadaću efikasnijeg rashlađivanja prostora.

Redovito održavanje klima uređaja

Za maksimalnu ispravnost i iskorištavanja svih blagodati klima uređaja, prije toplotnog udara, najbolje u proljeće, pametno bi bilo posjetiti automehaničara. Redovita kontrola i čišćenje sustava te po potrebi nadopuna plina, svakako je imperativ za ispravan rad sustava. 


 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • 20.05.2018.

    meni auto je u hladu ,kad vozim volim otvorit prozor

  • Blesimetar1 18.05.2018.

    Oprostite al ko drži volan jednom rukom u položaju kao na slici je lud..to je najgori položaj za pravu reakciju..ono kao duvan u ruci i ruka gore na volanu..uvijek treba volan držat sa strane a ne kao na slici, nadam se da ko zna išta o vožnji to zna

  • n10. 18.05.2018.

    "Otvaranjem suvozačevog prozora te rapidnim guranjem vozačevih vrata stvorit će se prostor niskog pritiska..." E pa neće se stvoriti prostor niskog nego visokog tlaka zraka, pa će zato vrući zrak izaći van iz auta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare