To je to što me zanima!

Drveni detalj idealno se uklopio na niskoenergetskoj kući!

Na gradilištu niskoenergetske kuće postavljaju se drvene zidne i podne obloge. Drveni detalj na fasadi dodao je notu prirodnosti kući Jelušić pa će se savršeno uklopiti
Vidi originalni članak

Na gradilištu niskoenergetske kuće postavljaju se drvene zidne i podne obloge. Na terasi u dvorištu se postavljaju drvene podne obloge, dok se na jugo-istočnom dijelu fasade postavljaju zidne drvene obloge. Da su drvene fasade trend u Europi potvrdio je i Filip Galeković iz PPS Galeković, vodeće tvrtke za proizvodnju drvenih podnih i zidnih obloga za interijere i eksterijere koja čak više od 60% svojih proizvoda izvozi. «Drvene fasadne obloge kakve su postavljene i na kuću obitelji Jelušić, sve češći su detalj na objektima moderne arhitekture. Premda je drvo na fasadi estetski vrlo zanimljivo, rijetko se oblaže cijela kuća. Najčešće ćemo drvene fasadne obloge vidjeti kao detalj u kombinaciji s kamenom na fasadama modernijih kuća» rekao je Filip

Prije ugradnje sve elemente treba dobro namazati i zaštititi uljem čak i dva puta. Posebno je važno zaštititi mjesta rezova. Drvene obloge su izrađene od toplinski obrađenog jasena. Taj način obrade drva podrazumijeva korištenje visoke temperature i vodene pare, bez dodavanja kemikalija. Drvu se tako smanjuje vodoupojnost te ono postaje otpornije na štetočine, gljivice i truljenje što mu ujedno produžuje vijek. Egzotičan izgled obrađenom jasenu daje tamnija boja kroz cijeli presjek drveta. No drvo kao živi materijal, pod utjecajem atmosferilija se mijenja, odnosno stari pri čemu je promjena boje u sivije tonove najvidljiviji pokazatelj. Starenje drvenih fasadnih obloga može se usporiti pigmentiranim uljnim premazima. Preporučljivo je u prve tri godine uljem premazati vanjski dio drvenih fasadnih obloga koji je najviše izložen utjecaju atmosferilija kako bi se obnovila zaštita i usporilo starenje drva.

Na kraju njegovog životnog vijeka, drvo s fasade može se u potpunosti reciklirati što nije slučaj s umjetnim ili kompozitnim materijalima. Često se uz drvne proizvode veže misao da se uništavaju šume. Ali to na našem području nije slučaj. Hrvatske šume a i PPS-Galeković posjeduju FSC certifikat koji regulira ekološko i odgovorno gospodarenje šumama i drvnim proizvodima, te šume imaju godišnji prirast od oko 5% što znači da svake godine se šume povećavaju i sade nove. Održavanje šuma također podrazumijeva rušenje i probiranje stabala kako ne bi počela propadati. 

Drveni detalj na fasadi dodao je notu prirodnosti kući Jelušić pa će se savršeno uklopiti u vegetacijom bogati okoliš.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • cassini 28.10.2013.

    who cares - od početka samo reklama...al nigdje se ne spominju cijene...znamo zašto!!!

  • andi_1 28.10.2013.

    reklame li reklame.... Nemam ništa protiv detalja, sviđa mi se al tekst je više tu zbog promocije nečije firme negoli da zadivi nas potencijalne kupce !

  • fleka321 28.10.2013.

    hahaha ovo je super! drvena fasada!!! samo što nije baš za svačiji džep...

Komentiraj...
Vidi sve komentare