To je to što me zanima!

Električni SUV: Teslin Model X ima vrata kao krila sokola

Model X na električni pogon trebao bi imati doseg između 340 i 430 kilometara. Auto, kako se navodi ubrzava za 4,4 s do 'stotke'. Na tržištu bi trebao biti tek 2014.
Vidi originalni članak

Tesla Motors predstavila je svoj treći automobil na električni pogon, Model X, koji dijeli platformu s nadolazećim Modelom S. No, od njega se razlikuje po tome što je ovo križanac između SUV-a i monovolumena. 

- Stvorili smo automobil koji je korisniji od monovolumena, ima više stila od SUV-a i bolje performanse od Porschea 911 Carrere - rekao je šef Tesle Elon Musk, uvjeren u izvrsnost novog modela, piše Wired.

Model X, donosi sjedala u tri reda, njih ukupno sedam i nešto povišenije podvozje. No, ono što se na njemu ističe su vrata koja izgledaju kao krila sokola. Za razliku od puno poznatijih 'galebovih krila' (Gullwing) na Mercedesu, ova stražnja vrata se preklapaju što im omogućava lagano korištenje i na uskim parkiralištima. Wired ističe kako je na prezentaciji  bilo očito da su ova vrata još u 'beta fazi' jer je bilo potrebno nekoliko radnika da ih pažljivo zatvore, a da nisu ni baš najbolje primala. Što se tiče unutrašnjosti, u osnovi je slična Modelu S, s golemim 17 inčnim ekranom osjetljivim na dodir. Treći red sjedala koji se nalazi ovdje trebao bi biti dovoljno prostran za dvoje odraslih, dok je u Modelu S treći red opcija, ali s mjesta samo za malu djecu.

U Modelu X će dolaziti baterije kapaciteta 60 ili 85 kWh. Zbog veće mase i nešto lošije aerodinamike, očekuje se i pad dosega jednim punjenjem baterija. Kako navodi msnbc, on bi trebao biti između 340 i 430 kilometara, ovisno o baterijama. Usprkos tomu, auto bi trebao ubrzavati za sportskih 4,4 sekunde do 100 km/h. Punjenje baterija preko utičnice od 220 V trebalo bi trajati oko 4 sata. 

Što se tiče cijena, one još nisu poznate no očekuje se da će biti u rangu Modela S. On će koštati od 49.900 dolara (sa slabijom baterijom) ili 87.400 za model s jačom baterijom. Wired piše kako ga se na tržištu moče očekivati u 2014. godini.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • lozinka 13.02.2012.

    Sve su od Tesle ukrali

  • drug Tito_1 11.02.2012.

    jel ide to iz Kragujevca?

  • FloMasteric 11.02.2012.

    kad sam vidio slicicu od iza, pao mi je jaguar xf na pamet...

Komentiraj...
Vidi sve komentare