To je to što me zanima!

Fotka za kraj: Rosetta se zabila u komet na kraju velike misije

Nakon 10 godina leta kroz svemir i dvije godine proučavanja kometa 67P, letjelica Rosetta zabila se u petak u njegovu površinu i tako okončala veliku znanstvenu misiju
Vidi originalni članak

Zbogom Rosetta, obavila si svoj posao. Ovo je bila svemirska znanost u svom najboljem izdanju, rekao je voditelj Rosettine misije Patrick Martin nakon što se europska sonda zabila u komet 67P na kraju svoje misije u dalekom svemiru. 

Približavajući se kometu, Rosetta je s visine od 50 metara, nekoliko sekundi prije pada, poslala posljednju fotografiju i potom je izgubljena radijska veza. Satima prije znanstvenici su dobili i posljednje fotografije kometa u visokoj rezoluciji i druga mjerenja koja je obavila ova letjelica dok se približavala površini ledene stijene. 

No, udarac letjelice u komet nisu baš svi dočekali s oduševljenjem, jer neki znanstvenici koji su pratili kraj misije u Darmstadtu, na ovom projektu su proveli dobar dio od proteklih 30 godina. 

Koliko je ova misija važna i velika svjedoči i podatak da se očekuje kako će znanstvenici desetljećima proučavati i analizirati sve podatke koje su prikupili tijekom misije na kometu 67P. Čak je i odabir posljednjeg počivališta za Rosettu bio pažljivo biran jer su znanstvenici ciljali na neku od rupa gdje mogu detaljnije poručiti led unutar kometa. 

Rosetta je u kolovozu 2014. stigla do kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko nakon 10 godina putovanja kroz svemir i protekle dvije godine živjela u njegovoj orbiti detaljno ga mjereći. Ovaj je komet postao i prvi na koji su znanstvenici spustili robotsku sondu koja je obavila detaljnija mjerenja.

Idi na 24sata

Komentari 126

  • Boombash 30.09.2016.

    Moš si mislit.

  • Blackstarxx 30.09.2016.

    Kako vjerovati takvima a skrivaju istinu više od 70godina ....

  • PRAVI_SLAVONAC 30.09.2016.

    mi smo obmanjeni, konstantno nam lažu o tom "svemiru".. svi oni koji mi dislajkaju komentar, ako ih bude, nek mi odgovore zašto nema nijedne fotografije zemlje s mjeseca? zašto nema puno fotografija s mjeseca? zašto se na mjesec "opet" ne ide? zašto ne vidimo zakrivljenje, a zemlja je okrugla? itd itd... nije nužno odgovoriti na sva pitanja, dovoljno samo na jedno

Komentiraj...
Vidi sve komentare