To je to što me zanima!

Fotografije iz svemira otkrivaju lošu stranu štedljivih LED-ica

Kako bi uštedjeli, brojni gradovi odlučili su javnu rasvjetu zamijeniti štedljivijim LED žaruljama, no one emitiraju više svjetla i značajno mijenjaju noćnu sliku planeta
Vidi originalni članak

Fotografije koje svakog dana snimaju astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji daju nam fantastičan pogled na Zemlju, ali one imaju i znanstvenu svrhu. Jedna od njih je da na taj način mjere svjetlosno zagađenje, a u posljednje su vrijeme otkrili da LED žarulje koje štede energiju čine svjetlosno zagađenje još gorim, a promjena je tolika da se vidi iz svemira. 

Tako možete i na gornjoj fotografiji vidjeti golemu razliku u fotografijama središta Milana iz 2012. i 2015. godine. Centar grada bio je puno svjetliji uz veću količinu plavog svjetla. No, brojne svjetske metropole su odlučile zamijeniti javnu rasvjetu LED-icama, uz koje se vežu i negativne posljedice.  Osim što se dodatno smanjuje vidljivost zvijezda na noćnom nebu, remeti se ekosustav noćnih životinja, ali može poremetiti i naš interni sat, odnosno ciklus spavanja. Naime, veća količina svjetla može poremetiti proizvodnju melatonina što može prouzročiti i zdravstvene probleme.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • su3a 21.05.2017.

    Boze,tu se bas i ne razumije koliko je ekosustav zapetljano povezan, zvucno svjetlosno zagadenje je problem.

  • miris kusa 21.05.2017.

    Pizdarije

  • Daone 21.05.2017.

    Led rasvjeta višestruko štedi električnu energiju

Komentiraj...
Vidi sve komentare