To je to što me zanima!

Gaia će snimati našu galaksiju i paziti na nepoznate asteroide

ESA bi u studenom trebala lansirati letjelicu koja će tijekom svoje misije napraviti najprecizniju 3D kartu naše galaksije, ali i pratiti asteroide koje dosad nismo vidjeli
Vidi originalni članak

Europska svemirska agencija 20. studenog će lansirati satelit koji će moći vidjeti asteroide koji bi mogli ugroziti Zemlju, a koje zbog njihove blizine Suncu ranije nisu mogli vidjeti. 

Astronomi nisu mogli do sada gledati nebeska tijela koja su u orbiti između Zemlje i Sunca, čije snažno zračenje je zaslijepilo naše teleskope. Jedan od takvih je bio i onaj koji je u veljači pao iznad ruskog grada Čeljabinska.

Gaia će među brojnim zadacima pratiti i dosad nepoznate asteroide iz orbite oko Sunca. Gerry Gilmore s Cambridgea za Sunday Times je objasnio kako će Gaia obavljati mjerenja i gledati na sve asteroide koji bi mogli doći iz smjera Sunca. No, njezin primarni cilj je napraviti preciznu trodimenzionalnu kartu naše galaksije. 

To će napraviti tako što će fotografirati i promatrati oko 1 posto od 100 milijardi zvijezda. Zahvaljujući snažnim instrumentima, pratit će kretanje zvijezda u orbiti oko središta galaksije, a znanstvenici se nadaju da će letjelica biti sredstvo kojim će moći proučavati formiranje Mliječne staze. 

Tijekom petogodišnje misije Gaia bi mogla ostvariti i druga otkrića, poput novih planeta, ledenih tijela u vanjskom dijelu Sunčeva sustava i daleke supernove.

>>> Astronomi otkrili asteroid koji bi mogao Zemlju pogoditi 2032.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • dilivan 22.10.2013.

    ovo je jedan od najvažnije svemirskih projekata koji su napravili,čudi me kako nasa nije takvo što nije napravila,ili nisam dovoljno upučen,od mnogih stvari koje nam prijete,ovo je naj gori ,asteroid...kao što je pao nedavno u rusiji.svaka čast ljudima iz ESA-e

  • SWEET CHILD 21.10.2013.

    ...kad bude doć taj dan za komet kakav je rješio dinosaure, nema toga što će nam pomoći al' eto...!

Komentiraj...
Vidi sve komentare