To je to što me zanima!

Game Boy slavi rođendan: Bio je želja mnogih tijekom '90-ih

Nintendova ručna konzola bila je jeftinija od konkurencije, a donijela je i pravu revoluciju u mobilnom igranju. U svojoj povijesti Game Boy je čak i letio u svemir
Vidi originalni članak

Nintendo je u Japanu 1989. godine svijetu predstavio svoju ručnu konzolu. Game Boy je iznimno brzo promijenio način na koji gledamo na videoigre, ali i na prijenosne gadgete.

Iako Game Boy na ovim prostorima nije uveo generacije u svijet videoigara kao što je to bio slučaj sa ZX Spectrumom, Commodoreom 64 ili Amigom, svakako je bio ne tako tiha patnja klinaca koji su ovu magičnu napravu željeli imati u svojim rukama. Tetris, Super Mario i ostale igre zabavljale su milijune ljudi, a svakako su pomogle otvoriti put za niz ručnih konzola koje su danas sasvim uobičajene, poput PSP-a, Vite, 3DS-a... Sve one vizualno podsjećaju na sivu konzolu koja se prodala u 118,6 milijuna primjeraka (zajedno s nasljednikom Game Boy Colorom). Dobio je i nekoliko nasljednika te je nekoliko puta redizajniran, a i najnovije verzije Nintendo DS i 3DS puno duguju originalnoj konzoli. Ipak, grafika i nije bila spektakularna (za današnje pojmove) sa sivim linijama na zelenkastoj podlozi, no mala ručna konzola donijela je pravu revoluciju i omogućila nam da se svugdje igramo. U isto vrijeme kad je Nintendo otkrio Game Boy, postojala je i konzola s jačim performansama i grafikom u boji, no Nintendo je s jeftinijim hardverom omogućio do 30 sati igranja na samo 4 AA baterije. Nakon lansiranja 21. travnja 1989. godine, Nintendo je ubrzo rasprodao prvih 300.000 komada konzole. Tetris (prvi put objavljen 1985.) je bio jedan od ključnih naslova, a igra je dolazila s uređajem. Najpopularnija igra mogla se igrati u paru, a uređaji su se povezivali kabelom. Dodatni adapter omogućio je povezivanje čak četvero igrača. To je i najprodavanija igra. Prodala se u 30,26 milijuna komada. Game Boy je 1993. godine letio i u svemir. Ruski kozmonaut Aleksander Serebov na svemirskoj postaji se opuštao igrajući videoigre, a ta je konzola kasnije prodana na aukciji za 8660 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Million Billion 23.04.2015.

    Ja ga prodao jednom malom za 300kn :3

  • BabaPela 22.04.2015.

    igro sam Ninđe Kornjače na njemu devedeset i neke... nikad završio. zapeo sam na nosorogu :D

  • zsmsms 22.04.2015.

    Mjesecima nisam marendao u školi da skupim 100 maraka da bi ga kupio i to bez igrica, a jednu igricu sam kupio za 50 maraka. Razvaljivao sam ga danonočno a čak sam ga imao i u vojsci dok sam bio na straži trošio vrijeme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare