To je to što me zanima!

Globalni pad prodaje: Sprema se kriza za svijet automobila?

Pad prodaje događa se zbog pada potražnje za novim automobilima u Aziji. U Kini u kojoj je ove godine prodano čak 14% manje automobila. U Hrvatskoj, suprotno trendovima, pada gotovo nema
Vidi originalni članak

U prvoj polovici ove godine u svijetu je prodano 7,1 posto manje automobila nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, a rast je zabilježen jedino u Brazilu.

U Europi je ove godine prodano 3,1 posto manje auta, no prava katastrofa se događa u Kini u kojoj je ove godine prodano čak 14% manje automobila. Konkretno, u Kini je prodano 1,6 milijuna manje automobila, što bi moglo izazvati velike probleme za gotovo sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu posljednjih godina očekujući strelovit nastavak rasta prodaje.

No ovaj veliki pad mogao bi im pomutiti planove i nanijeti velike gubitke.

Još jedna loša vijest je veliki pad u Indiji (10,3%), jer upravo je Indija uz Kinu okosnica rasta svjetske automobilske industrije.

Za aute su ove godine manje zainteresirani i u SAD-u, Rusiji, Japanu... U Europi tržišta uglavnom bilježe osjetne padove, a najviše u Skandinaviji. Hrvatska je među boljima. Prodaja u Lijepoj Našoj je na razini prošle godine, kao primjerice i u Njemačkoj. Veliki rast bilježe jedino Litva i Rumunjska.

Idi na 24sata

Komentari 92

  • 29.07.2019.

    doći ce do krize

  • mican 29.07.2019.

    Auti su postali preskupi u odnosu na kvalitetu koju nude. Znam puno ljudi koji bi si mogli i htjeli priuštiti novi auto, ali nemaju što prebrati pa rađe voze stare kante jer u im ljepše i prije svega udobnije. Auto industriju je zahvatilo pomodarstvo kao nikada prije i ide u smjeru kojeg dobar dio kupaca ne voli. Što se tiče zagađenja i smanjivanja motora, mase automobila i skidanje s auta svega i svačega što mu umanjuje udobnost smatram to licemjerjem jer jedan cruiser kojih nekoliko na dan posjeti samo npr. Dubrovnik ili Veneciju, zagadi zrak koliko i milijun automobila. Koliko CO2 i ostalih stvari ispusti samo jedan avion na jednom letu? Airbus A380 na jednom letu potroši 150.000 kg goriva. Novi automobili koji zadovoljavaju normu Euro6, čak mjereno i po starom sistemu su izuzetno čisti auti, a mi raznim trošarinama na CO2 odbjamo ljude da kupe takve aute, ali zato nema problema kupovati one koji ne zadovoljavaju niti Euro 4.

  • Rafo 29.07.2019.

    Ovo za Hrvatsku zaparavo nije točno. Broj privatno kupljenih auta smanjio se sa lanjskih 34,6 % na 27,5 %, što znači da su tvrtke kupile čak 3/4 svih novih automobila. Ukupno je registrirano oko 38000 novih automobila, a uvezeno skoro 42000 rabljenih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare