Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
92 komentara

Globalni pad prodaje: Sprema se kriza za svijet automobila?

Pad prodaje događa se zbog pada potražnje za novim automobilima u Aziji. U Kini u kojoj je ove godine prodano čak 14% manje automobila. U Hrvatskoj, suprotno trendovima, pada gotovo nema

An auto dealer stands between the cars displayed for sale at a second hand car showroom Shoneez Motors in Sanabis, west of Manama
Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
92 komentara

U prvoj polovici ove godine u svijetu je prodano 7,1 posto manje automobila nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, a rast je zabilježen jedino u Brazilu.

U Europi je ove godine prodano 3,1 posto manje auta, no prava katastrofa se događa u Kini u kojoj je ove godine prodano čak 14% manje automobila. Konkretno, u Kini je prodano 1,6 milijuna manje automobila, što bi moglo izazvati velike probleme za gotovo sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu posljednjih godina očekujući strelovit nastavak rasta prodaje.

No ovaj veliki pad mogao bi im pomutiti planove i nanijeti velike gubitke.

Još jedna loša vijest je veliki pad u Indiji (10,3%), jer upravo je Indija uz Kinu okosnica rasta svjetske automobilske industrije.

Za aute su ove godine manje zainteresirani i u SAD-u, Rusiji, Japanu... U Europi tržišta uglavnom bilježe osjetne padove, a najviše u Skandinaviji. Hrvatska je među boljima. Prodaja u Lijepoj Našoj je na razini prošle godine, kao primjerice i u Njemačkoj. Veliki rast bilježe jedino Litva i Rumunjska.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message