To je to što me zanima!

Google crtežom obilježio 120. rođendan vizionara Potočnika

Slovenac Herman Potočnik koji se rodio u Puli u svojoj knjizi Problem vožnje svemirom opisuje ideje koje su za tada daleko ispred njegova vremena
Vidi originalni članak

Google je današnjim doodle crtežom na početnoj stranici obilježio 120. rođendan slovenskog inženjera za raketnu tehnologiju, pionira astronautike i vizionara Hermana Noordunga Potočnika. Potočnik se rodio u Puli na današnji dan 1892., gdje mu je otac bio kao mornarički liječnik, a kasnije i general. Djetinjstvo je proveo u Puli i Mariboru, a umro je u Beču 1929. godine. 

U svojoj knjizi Problem vožnje svemirom opisao je za to vrijeme ideje koje su bile daleko ispred vremena. U njoj opisuje gravitacijske probleme, raketne motore kao rješenje za svemirski pogon. Opisuje probleme spuštanja rakete, ali i probleme čovjekova boravka u svemiru. Opisuje konstrukciju umjetnih satelita i svemirskoj postaja, a u nacrtu geostacionarnog satelita s nevjerojatnom točnošću određuje visinu i brzinu rotacije satelita. U knjizi piše i o mogućnostima prodora prema drugim planetima i prema zvijezdama.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • WOMANIZER 22.12.2012.

    čemu sad treba pisati članak o tome? pasvaki drugi dan se sjete nekoga i naprae takvu stvar, još neki dan je bila crvenkapica zbog braće grimm!

  • as-us 22.12.2012.

    Pohvalno 24 sata, da ste objavili to vijest! Stvarno je bio čovjek ispred časa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare