To je to što me zanima!

Google Earth ide pod vodu, ići ćemo na 'ronjenje' u Australiju

Posebnim kamerama koje su napravili za ovu za studiju Catlin Seaview ronioci će snimati Veliki koraljni greben i omogućiti svima u svijetu prekrasni virtualni zaron
Vidi originalni članak

Nakon što su svojim kamerama prošli gotovo čitav svijet i omogućili nam da iz naslonjača šećemo Parizom ili New Yorkom, Google je odlučio da to nije dovoljno te će Google Earth obogatiti podvodnim svijetom. Tako će korisnici uskoro moći 'plivati' oko australskog Velikog koraljnog grebena na vlastitom ekranu.

Ronioci će snimati tisuće panoramskih fotografija prekrasnog podmorskog svijeta za projekt Catlin Seaview Survey, svojevrsnu podvodnu verziju Google Street Viewa. Znanstveni projekt,kojem je Google partner, omogućit će virtualni zaron do 100 metara dubine. U početku će se koraljni greben moći obići na Catlin Seaview Survey stranici, gdje već i sada postoje demonstracije nekih panorama. No, kasnije će biti integriran u Google Earth preko Panoramio alata, što znači da će oko 50.000 panoramskih snimaka biti dostupno milijunima ljudi. Projekt će se moći pratiti i na YouTube kanalu.

Cilj projekta koji je pokrenula osiguravateljska tvrtka Catlin je napraviti studiju koja će otkriti studiju i zdravlje koraljnih grebena. Znanstvenici se nadaju kako će podaci koje prikupe poboljšati razumijevanje kako klimatske i druge promjene utječu na ekosustave poput Velikog koraljnog grebena, prenosi Daily mail.

Znanstvenici kažu da po prvi puta imaju tehnologiju kojom mogu emitirati svoja otkrića i cijelu ekspediciju. Dodaju da će milijuni moći otkriti i iskusiti život i znanost ispod površine oceana. Nakon što mapiraju Koraljni greben, osnivači projekta žele mapirati i oceane i značajna područja u cijelom svijetu.

Za ovu studiju razvili su i posebnu kameru koja snima fotografije u 360 stupnjeva. Ronioci će njima snimati greben, a poseban softver omogućit će brzo prepoznavanje biljnog i životinjskog svijeta. Robotske kamere će snimati i na dubinama od 30 do 100 metara, na kojima greben nije dovoljno istražen. Također istraživat će i migracijsko ponašanje morskih pasa, kornjača, raža vezano uz rast temperature mora. Satelitskim markerima pratit će 50 životinja. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Megablaster 24.02.2012.

    Još kad bi se moglo preko virtual reality glasses gledati,a tko zna,možda i može....predobro.Napunim si kadu s vodom,nabijem na glavu očale za virtualnu stvarnost,zaronim u kadu i ronim oko koraljnih grebena u Australiji.

  • nuša matanova 23.02.2012.

    jedva čekam novo putovanje

  • MEDVJED12345 23.02.2012.

    sta nema tamo morskih pasa

Komentiraj...
Vidi sve komentare