To je to što me zanima!

'Grigor Vitez' preko 50 godina odrasta s djecom i umjetnicima

Prve knjige za djecu bilježe se u 17. i 18. stoljeću, a tijekom 19. i 20. stoljeća dječja književnost snažno se razvija: pojavljuju se mnogi značajni dječji pisci, razvijaju se i dječje književnosti...
Vidi originalni članak

Kvalitetna dječja knjiga nije samo zabavno štivo. Ona je jedan od stupova dobrog položaja djece u društvu, ona je temelj za promicanje, zaštitu, ostvarivanje prava i potreba djece te jednake mogućnosti za svu djecu.

Tim idejama vodili su se u Savezu društava “Naša djeca”, kad je davne 1952. osnovan Centar za dječju knjigu i štampu. Tu su se okupljali književnici, novinari, likovnjaci, nakladnici, pedagozi, psiholozi i knjižničari te promišljali o važnosti knjige za djetetov razvoj i odrastanje. Primjerice, u psihičkom odgoju i sazrijevanju djeteta, slikovnica, uz igračku, prvi je poticatelj dječje mašte, učenja i emotivnog doživljaja.

Prve knjige za djecu bilježe se u 17. i 18. stoljeću, a tijekom 19. i 20. stoljeća dječja književnost snažno se razvija: pojavljuju se mnogi značajni dječji pisci, razvijaju se i dječje književnosti, a i brojni nakladnici uspješno posluju s dječjim knjigama. Hrvatska dječja književnost puni procvat doživljava baš u 20. stoljeću, koje je proglašeno i stoljećem djeteta. Dijete dolazi u središte pozornosti psihologa, pedagoga i roditelja. Vrijeme je to i razvoja suvremenih tiskarskih tehnika tako da je dječja knjiga često i luksuzno opremljena te ilustrirana. 

Osobito se razvija slikovnica koja pruža nove mogućnosti da se likovni umjetnici okušaju u novoj disciplini – ilustraciji.

Ipak, dječja književnost se na ovim prostorima tradicionalno smatrala marginalnim područjem književnosti. Stoga 60-ih godina prošlog stoljeća Savez DND organizira brojne aktivnosti na popularizaciji knjiga za djecu.

Također, u želji da domaći književnici i ilustratori stvaraju kvalitetne knjige za djecu i mlade, 1967. Savez DND osniva Nagradu “Grigor Vitez“ za dječju književnost i ilustraciju dajući joj ime po književniku, pjesniku i uredniku koji je cijeli svoj život posvetio pišući i stvarajući za djecu – Grigoru Vitezu. 

Prvi laureati bili su književnici Gustav Krklec i Ratko Zvrko te likovni umjetnici-ilustratori Cvijeta Job i Vilko Selan Gliha. Kad poslažemo na police svih 144 nagrađenih knjiga i zaplovimo književnim vremeplovom od pola stoljeća, možemo zaključiti da je to ona vrsta književne nagrade koja i danas odrasta s djecom, ali i s umjetnicima koji stvaraju za njih. 
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare