To je to što me zanima!

Hakeri zarazili milijune: Sakrili kod u program koji čisti vaš PC

Hakeri su uz CCleaner, alat koji koriste milijuni ljudi na računalima i mobitelima, ubacili kod koji im omogućuje pristup računalima. Zaraženo je najmanje četiri milijuna računala
Vidi originalni članak

Najnoviji hakerski napad pokazuje da više ne možemo biti sigurni ni kad koristimo program antivirusne tvrtke. Hakeri su uspjeli provaliti u CCleaner i skoro svatko tko ga je skinuo u proteklih mjesec dana je pokupio i malware koji je ubačen u program.

Ovo je inače popularni alat za optimiziranje rada računala i mobitela, koji se koristi kako bi obrisali nepotrebne dokumente i drugo smeće s računala. Kako navodi tvrtka Cisco Talos, hakeri su ubacili malware koji im potencijalno omogućuje da pristupe računalima korisnika i drugih povezanih sustava. Malware je potencijalno zarazio četiri milijuna računala, a broj bi mogao rasti. CCleaner je inače program londonske tvrtke Piriform, koju je Avast kupio u srpnju, prenosi Reuters.

Kako se program ne ažurira automatski, svatko tko ga je skinuo u proteklih mjesec dana morat će skinuti novu i sigurnu verziju te obrisati staru.

Idi na 24sata

Komentari 58

  • Rafo 18.09.2017.

    Ugroženi su (potencijalno) samo oni koji koriste 32-bitnu verziju, verziju koja se automatski nadograđuje (plaćena verzija) i oni koji su instalirali verziju 5.33... 64-bitna free verzija 5.34... (ili verzije prije 5.33...) nisu pogođene.

  • 18.09.2017.

    nitko im ne može stat na kraj žalosno

  • shoman_stronk 18.09.2017.

    Jeste kurac. Ništa nije sigurno od virusa. Kako nije Windows, tako isto nije ni OS X, Android, iPhone… pa ni Linux. Međutim, Linux (isto kao i OS X) koristi mali broj ljudi, pa nije zanimljiv onima koji žele napraviti virus. Većina aplikacija se instalira preko softverskog centra (razmišljaj o Play Store-u na Android-u) gdje se aplikacije redovno provjeravaju i stvarno rijetko koja maliciozna aplikacija “promakne” očima onih koji ih provjeravaju prije nego što ih ubace u ponudu. Naravno, ovo ne mora značtii da se na Linuxu ne možete zaraziti. Većinom tutorijali na internetu počinju sa “pejstuj ovo u terminal” i oni manje iskusni većinom poslušaju bez da razumiju šta te naredbe ustvari rade, te time naprave neko sranje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare