To je to što me zanima!

HEP na Visu otvorio najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

Elektrana vrijedna 31 milijun kuna i snage 3,5 MW godišnje će proizvoditi oko pet milijuna kilovatsati (kWh) električne energije, čime se mogu podmiriti potrebe oko 1.600 kućanstava
Vidi originalni članak

Najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj otvorena je u petak na Visu nedaleko naselja Žena Glava na brdu Griževa glavica.

- Sa svojih 3,5 megavata Vis je u ovom trenutku najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj. Ona je i prva ovakva elektrana izgrađena na našim otocima. Zato smo danas sretni i ponosni. Više od 31 milijun kuna uložen je u ovu elektranu - kazao je u uvodu predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Viška solarna elektrana je i prva od sedam HEP-ovih koje će biti pokrenute do kraja 2020. godine. 

U uvodnim govorima moglo se, tako, saznati da sami proizvodimo već 30 posto električne energije. Radove na elektrani kao i sustav upravljanja i održavanja potpisuje tvrtka Končar, dok su poslovi nadzora i građenja pripali firmi Fractal iz Splita. Govornici su naglasak stavili upravo na to kako je ova elektrana plod "domaće pameti".  

Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva kazao je da je ovo bio povijesni dan za otok Vis. 

- To je i početak onoga što će se u Hrvatskoj događati u narednih 10 godina. Vlada Republike Hrvatske je još 2017. godine snažno krenula u realizaciju nove energetske politike Hrvatske i EU, koje su usmjerene ulaganjima u zelenu energiju. Ova elektrana je najbolji primjer takvog ulaganja i u ime Vlade čestitam HEP-u i KONČARU na ostvarenju ove vrijedne investicije za hrvatsku energetiku i gospodarstvo - dodao je Milatić.

Priključna snaga SE Vis je 3,5 MW, a smještena je na lokaciji površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica, na nadmorskoj visini od oko 250 metara. 

U elektrani je instalirano 11.200 fotonaponskih modula snage 340 Wp, izvedena je srednjenaponska kabelska mreža duljine 5,2 km te je ugrađeno pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 5 milijuna kWh električne energije čime se mogu podmiriti potrebe oko 1.600 kućanstava.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • totalnoodvaljen 14.09.2020.

    Ovo je najbolji primjer pogodovanja i muljaže. ovako se NE grade solarne elektrane u 2020 godini tehnologijom iz 2000 godine. Ovo su STATIČNI paneli koje nitko ne koristi već dva desetljeća. Isuse bože, koji su ovo glu...

  • Ratkobel 13.09.2020.

    E pa previše su intrigantne ove rečene i nerečene mudroserine. Ajdemo redom. Elektrana 3,5MW ima samo kad su paneli okrenuti direktno prema suncu dakle par sekundi oko 12 sati 22. lipnja (ljetni solsticij) sve ostalo je manje (matemetički tangens kuta panela prema suncu) dakle i u danu bilo kada, a još posebno zimi kad je to i puno manje. Ukupna pak proizvodnja je puno manja. Navodi se 5 miliona kWh. Vis ima 2600 sunčanih sati pa kad se pomnoži 2600 x3,6 i podijeli samo sa dnevnom vrijednošću vezanom za kut prema suncu (kao da je svaki dan 22. lipnja) onda je to 2,9miliona kWh, a gdje je tu još zima. Zaklinju se u komercijalnu cijenu. E pa ona je oko 40€/MWh na otvorenom tržištu (može se provjeriti i na internetu – burza energije je javna), ako je proizvodnja i 3 miliona kWh ( a gore pokazano da je i manja) onda je godišnja vrijednost energije 2,9x1000x40=116000€. Cijena investicije (opet zaokružena na manje) je 31 mil. Kuna tj oko 4mil €. Samo tako računato investicija se isplati za 35godina. A gdje su tu kamate, održavanje i ostali troškovi. Realno se samo sa gore navedenim vrijednostima investicija isplati za oko 50godina (super zar ne!!!). No nije to sve. Da bi se u elektroenergetsko sustavu „pokrile“ nagle promjene snage (sunce zađe za oblak) mora se kupiti tzv, regulacijske snaga tj. samo spremnost ( ne energija!) neke elektrane da brzo promijeni snagu, a to je skupo jer su takve elektrane skupe. Vjerovatno se time opravdava gradnja „spremnika“ od 1,4MWh što je bezn

  • jarac_26 11.09.2020.

    A kad uvodiš struju u kuću treba ti 100 dokumenata i uvijek nešto koči.

Komentiraj...
Vidi sve komentare