To je to što me zanima!

Hrvate začudio prizor na nebu: Zašto Muskovi sateliti izgledaju kao crte i kako ih možete pratiti

Spektakularan prizor na nebu iznova iznenadi i prepadne brojne ljude. Tako je bilo i u subotu navečer kada je skupina satelita prošla iznad Hrvatske. Evo što sve trebate znati o Starlinku
Vidi originalni članak

Što su te čudne, svjetleće crte na nebu? Je li NLO? Avion koji pada? Meteor? Brojni Hrvati ostali su iznenađeni ili uznemireni kada su takve crte vidjeli u subotu navečer. Javljali su nam se čitatelji iz Splita, Rijeke, Zadra, s brojnih otoka i drugih gradova. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako je prizor spektakularan i mnogima zastrašujuć, priča iza čudnih crta na nebu ipak je nešto manje spektakularna.

Svjetla koja se gibaju se nebu zapravo su skupina satelita koje je kompanija Elona Muska SpaceX lansirala u orbitu u sklopu projekta Starlink. Taj projekt zaobilazi potrebu izgradnje infrastrukture poput kabela i stupova, kako bi internetske usluge postale dostupne na udaljenim područjima.

Starlinkovi sateliti postavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje. Potreban je velik broj satelita kako bi se osigurala potpuna pokrivenost svijeta. Smatra se da ih je od 2018. godine u svemir poslano oko tri tisuće, a možda će ih na kraju biti 10 do 12 tisuća.

Koliko košta Starlink i tko će ga koristiti?

U usporedbi sa standardnim internetskim pružateljima, Starlink nije jeftin. Korisnici plaćaju 99 dolara mjesečno, dok satelitski tanjur i ruter potrebni za povezivanje sa satelitima koštaju 549 dolara.

'ŠTO JE OVO NA NEBU?' VIDEO Hrvate uznemirio prizor na nebu: 'Kakva je ovo crta?!' Bez panike, evo o čemu je riječ

Međutim, 96 posto kućanstava u Velikoj Britaniji već ima pristup brzom internetu, kao i 90 posto kućanstava u EU i SAD-u.

- Većina razvijenog svijeta već je dobro povezana. Oni se oslanjaju na druga tržišta - rekao je profesor s londonskog Instituta za svemirsku politiku i pravo Sa'id Mosteshar.

Kompanija je priopćila da ima 400.000 pretplatnika u 36 zemalja koje trenutno pokriva, uglavnom na području sjeverne Amerike, Europe i Australije i Azije. Pretplatnike čine kućanstava i poduzeća.

Sljedeće godine Starlink planira proširiti prisutnost diljem Afrike i južne Amerike, te u Aziju - regije gdje je pokrivenost internetom neujednačena.

Starlink pomagao i u Ukrajini 

Kako su ruske snage napredovale kroz Ukrajinu zatvorile su se ukrajinske internetske usluge te se pokušalo blokirati društvene medije.

SpaceX učinio je Starlink dostupnim u Ukrajini odmah nakon što je započela invazija. Oko 15.000 Starlinkovih setova satelitskih tanjura i rutera isporučeno je u tu zemlju.

- Starlink je održavao stvari u pogonu, poput javnih usluga i vlade. Rusi nisu pronašli način da ga onesposobe, a korišten je i na bojnom polju.Ukrajinske snage koriste ga za komunikaciju - na primjer, između stožera i trupa na terenu. Njegovi signali ne mogu biti blokirani kao obični radio signali, a potrebno je samo 15 minuta za postavljanje kompleta - kaže istraživačica obrambenih studija na londonskom Kings Collegeu dr. Marina Miron.

Stvara li Starlink nered u svemiru?

Uz Starlink, konkurenti kao što su OneWeb i Viasat, koji također nude satelitske internetske usluge, postavljaju tisuće satelita u nisku Zemljinu orbitu.

To će dovesti do problema, rekao je Mosteshar dodao je kako bi moglo doći do sudara te da bi se mogli otkrhnuti fragmenti koji bi uzrokovali puno veću štetu tijekom leta velikom brzinom.

- Ako ima previše fragmenata, to bi nisku Zemljinu orbitu moglo učiniti neupotrebljivom u budućnosti - rekla je Miron.

- Možda nećemo biti u mogućnosti izaći iz niske Zemljine orbite u više orbite, gdje se nalaze naši navigacijski sateliti i telekomunikacijski sateliti - kazala je.

Osim toga, Starlink stvara probleme i astronomima koji su rekli da zbog svjetlosti koji emitiraju ometaju promatranje svemirskih tijela.

Zašto lete u crti? 

Čini se da brojne Hrvate najviše uznemiri činjenica da "nešto" po nebu leti u tako ravnoj liniji. Iz Hrvatskog astronomskog saveza su u subotu navečer priopćili zašto sateliti lete u takvoj formaciji. 

- Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu - napisali su. Najčešće se zajedno lansira oko 60 satelita. 

Tako su i sateliti koje su mnogi sinoć vidjeli dio nedavno lansirane skupine koja je još relativno zbijena. Kad se rastvore solarni paneli oni će se udaljiti i raširiti u orbiti oko Zemlje.

Starlink satelite i gdje se nalaze možete pratiti i na OVOM LINKU

POGLEDAJTE VIDEO: GAMER IMPERATOR FX O NOVOJ PJESMI

Idi na 24sata

Komentari 19

  • x00x 21.08.2022.

    ne rade oni to za korist raje

  • 21.08.2022.

    ma kakvi SpaceX, to je putko poslal dron…

  • EniNovak 21.08.2022.

    @Djendara naravno da jesmo

Komentiraj...
Vidi sve komentare