To je to što me zanima!

Ookla priznanje za HT: 'Drugu godinu u nizu imamo najbržu mrežu i najbolju pokrivenost'

Tijekom prvog i drugog tromjesečja ove godine Ookla je usporedila rezultate više od 186.000 korisničkih testova provedenih na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih glavnih mobilnih operatora
Vidi originalni članak

Hrvatski Telekom objavio je u utorak da su drugu godinu u nizu dobili Ookla nagrade za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj i za najbolju pokrivenost. 

Ookla je svima dobro poznat servis za testiranje kvalitete pristupa internetu, a na njemu se svaki dan obavi 10 milijuna testova, a korisnici mrežu testiraju u stvanrom okruženju i na vlastitim uređajima. 

Tijekom prvog i drugog tromjesečja ove godine Ookla je usporedila rezultate više od 186.000 korisničkih testova provedenih na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih glavnih mobilnih operatora u Hrvatskoj. Analizirali su i rezultate više od 130 milijuna otisaka napravljenih putem Androida kako bi se utvrdilo koji operator ima najbolju pokrivenost mobilnom mrežom.

Iz HT-a navode da je njihova mreža ostvarila bolje rezultate u brzinama skidanja i učitavanja od ostalih operatora u državi, postigavši Speed Score™ od 70,71 Mbit/s s prosječnom brzinom od 86,05 Mbit/s za preuzimanje i 17,43 Mbit/s za učitavanje podataka. Isto tako, i rezultati sa 243.273 lokacije u Hrvatskoj na mrežama svih mobilnih operatora pokazali su kako mreža Hrvatskog Telekoma ima najbolji Coverage Score™ s postignutih 816 bodova, odnosno mobilnu mrežu korisnicima dostupnu na 99,90 posto testiranih lokacija, dok je 4G mreža korisnicima dostupna na 91,40 posto testiranih lokacija.

- Kontinuitet ulaganja u kvalitetu mobilne mreže Hrvatskog Telekoma najbolje se vidi iz priznanja koja dolaze od samih korisnika. Ookla nagrade reflektiraju osobno korisničko iskustvo zbog čega su globalno najcjenjeniji i najreferentniji pokazatelji kvalitete mobilne mreže. Izrazito smo ponosni što smo ove certifikate ostvarili tijekom Covid-19 pandemijskog vala koji je donio drastično povećanje telekomunikacijskog prometa. Hrvatski Telekom, kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, nastavit će s ulaganjima u gigabitnu budućnost Hrvatske uključujući implementaciju optike do kućanstava i 5G mrežu. Samo ove godine postići ćemo rekordne brojke u pokrivanju hrvatskih kućanstava optikom od 80.000 što je 60 posto povećanje u odnosu na prošlu godinu. Unatoč korona-situaciji ostajemo na realizaciji našeg inicijalnog investicijskog plana. Ove investicije su ključne za gospodarski oporavak Hrvatske i brzu tranziciju prema digitalnom društvu - izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Inače, iz HT-a kažu da su dosad postavili 20 pilot baznih postaja za 5G te se  intenzivno radi na testiranju funkcionalnosti i performansi 5G tehnologije i pripremi za komercijalni rad kada bude dodijeljen potreban radio frekvencijski spektar.

Uz 5G, Hrvatski Telekom nastavlja intenzivnu izgradnju optičke infrastrukture do kućanstava. U prvoj polovici godine, optičkom infrastrukturom je pokriveno 20.000 kućanstava i poslovnih subjekata, uključujući 80 posto Raba kao prvog gigabitnog otoka u Hrvatskoj. U tijeku je priprema i realizacija optičke infrastrukture na dodatnih 60.000 kućanstava i poslovnih subjekata do kraja godine.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • MilivojFilipović 16.07.2020.

    Lažu. Kao vodiču HPS-a i planinaru veoma mi je važno da uvijek imam kvalitetan signal na svom mobitelu. Zato sam prešao sa HT-a na A1 koji ima najbolju pokrivenost i najbolji signal u čitavoj RH.

  • Rafo 14.07.2020.

    Lako za mobilnu mrežu, ali što je s optikom za fiksni internet? Živim u gradskom području, a morao sam sa HT-a prijeći na A1 da bih imao optiku i brzi internet.

Komentiraj...
Vidi sve komentare