24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.

Slažem se, nastavi surfati
To je to što me zanima!

Huawei pretekao Apple: Prodali su najviše 'pametnih telefona'

Huawei se popeo na drugo mjesto unatoč tome što mu je pristup najvećem svjetskom gospodarstvu bio praktično zapriječen, a nije samo pretekao Apple, već je smanjio zaostatak za Samsungom
Vidi originalni članak

Kineski Huawei po prodaji pametnih mobitela u svijetu u drugom ovogodišnjem tromjesečju prestigao je američki Apple, postavši drugi najveći svjetski proizvođač pametnih telefona.

Kineski proizvođač mobilnih uređaja prodao je oko 53 milijuna uređaja u drugom tromjesečju, što je za 40 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su tvrtki za istraživanje IT tržišta IDC, Canalyst i IHS Markit, koje prenosi američki CNN.

Huawei nije samo pretekao Apple, već je smanjio zaostatak za vodećim Samsungom. Naime, južnokorejska kompanija prodala je u tom razdoblju više od 70 milijuna telefona, što je oko 10 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Na četvrtom mjestu po prodaji mobitela u svijetu kineski je Xiaomi, a slijedi ga Oppo.

„Kontinuirani rast Huaweija je impresivan, u najmanju ruku, kao i njegova sposobnost da uđe na tržište gdje je donedavno njegov brand bio relativno nepoznat“, kaže IDC-ov analitičar Ryan Reith.

Huawei se popeo na drugo mjesto unatoč tome što mu je pristup najvećem svjetskom gospodarstvu bio praktično zapriječen.

Kineski proizvođači pametnih telefona i telekomunikacijskih aparata, naime, teško dopiru do tržišta SAD-a, uglavnom zbog zabrinutosti tamošnjih dužnosnika da bi njihove tehnologije mogla koristiti kineska vlast radi prikupljanja obavještajnih podataka. Huawei je u više navrata porekao da njegovi proizvodi predstavljaju sigurnosni rizik.

Početkom ove godine međutim Huawei nije uspio ostvariti prvo partnerstvo s velikim američkim telekomunikacijskim divom, nakon što su u posljednjoj minuti prekinuti pregovori s AT&T-om. Ključ ulaska na američko tržište je dobiti potporu od mobilne telekom kompanije.

No, prodaja milijuna jeftinih telefona dobro funkcionira za Huawei u regijama Azije i Pacifika, gdje se i više nego udvostručila u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. a snažan rast ostvario je i u Europi, Africi te na Bliskom Istoku, navodi IHS Markit.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 05.08.2018.

    Kaj sam nekom pod odgovor slučajno stavio post??krivo ak jesam moj kiks

  • zveki14 02.08.2018.

    Koristim iphone i volim ga ali sam probao i druge marke i smatram da su trenutno sve marke jako dobre. Stvar je u sitnicama i osonom izboru i ljepoti. Žena ima huwaei i zadovoljna je. Nije savršen kao i iphone ali cjenovno je pristupačniji. Samo naprijed huawei, samo drži kvalitetu i nemožeš propasti ili nazadovati!

  • 44468444 02.08.2018.

    @bobo112233 - nije potrebno, Apple je morao specijalno za Kinu preselit iCloud na njihove servere. Nije im to lako palo ali morali su to odradit inače bi se mogli slobodno pozdravit sa Kinom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare