To je to što me zanima!

Hubble je otkrio peti mjesec u orbiti oko patuljastog Plutona

Znanstvenici se nadaju da će ovime otkriti tajne nastanka i života Plutona. Prema teoriji maleni Pluton i njegovi sateliti žrtve su sudara s velikim ledenim objektom
Vidi originalni članak

Teleskop Hubble otkrio je u orbiti patuljastog planeta Plutona novi, peti mjesec. Mjesec još ima samo oznaku P5, ali mogao bi pomoći znanstvenicima u otkriću nastanka i razvoja Plutona. Mjesec, koji se na fotografiji vidi kao točka, nepravilna je oblika, a procjena je kako mu je promjer između 10 i 25 kilometara. 

Ono što znanstvenike čudi je kako tako maleni planet može imati ovako kompleksan sustav prirodnih satelita. Prema jednoj teoriji, prirodni sateliti Plutona žrtve su davnog sudara Plutona i nekog velikog ledenog objekta. Mark Showalter iz instituta Seti kaže kako dva mjeseca tvore niz položenih orbita, poput ruskih babuški u svemiru, piše NASA.

Inače, najveći mjesec, Haron otkriven je 1978., a Hubble je još dva (Nikta i Hidra) otkrio 2006. godine, da bi lani bio otkriven mjesec P4. Sam Pluton otkrio je Clyde Tombaugh 1930. godine i do 2006. godine imao je status 9. planeta u našem Sunčevu sustavu. Tada su ga degradirali na status "patuljastog planeta". 

Prema Plutonu putuje NASA-ina letjelica New Horizons koja bi trebala tamo stići 2015. godine i poslati prve detaljne slike Plutona i njegovih satelita. Teleskop Hubble je jak, no ne dovoljno, da bi se detaljno vidjele najveće karakteristike na planetu. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • ivan_genije 14.07.2012.

    Pluton ima već nekoliko god. nije planet nego planetoid,čak mislim da ovo nije mjesec nego obična veća zvijezda,očekujem da to NASA istraži što brže i uspješnije.

  • IvanMartinović 14.07.2012.

    Oni jesu amerikanci ali su toliko nesposobni da nevide 1 metar ispred nosa a ovo sve ostalo vide, tehnologije se ima na bacanje mi smo goli već istražiti četvrtinu našeg sunčevog sustava a ne polovinu u neznam kolko godina...samo odugovlače.

  • user_141645 13.07.2012.

    ali ne shvaćaš, galaksije su skupine zvijezda , ali pluton nije skup zvijezda pluton je planetoid

Komentiraj...
Vidi sve komentare