To je to što me zanima!

Hubble ruši rekorde: Snimili dosad najstariju supernovu

Otkriće početka eksplozija masivnih zvijezda pomaže znanstvenicima da otkriju koliko je trebalo da se rašire elementi potrebni za nastanak planeta i drugih tijela.
Vidi originalni članak

Astronomi su teleskopom Hubble snimili dosad najstariju eksploziju masivne zvijezde, a ta bi supernova mogla astronomima pomoći u boljem razumijevanju svemira. Supernova Wilson eksplodirala je prije 10 milijardi godina i toliko je trebalo svjetlosti da dođe do Zemlje. 

Kako navodi NASA, SN Wilson pripada vrsti supernova koje imaju dovoljnu razinu svjetlosti kako bi znanstvenici mogli na njima mjeriti širenje svemira.

- Ovaj rekord otvara nam novi pogled u mladi svemir i nudi nova otkrića u način na koji eksplodiraju ove zvijezde - rekao je astronom David O. Jones sa sveučilišta Johns Hopkins. Wilson je samo četiri posto dalje od dosad najstarije supernove ovakve vrste, navode iz NASA-e, ali dodaju da je to 350 milijuna godina dalje u prošlosti. 

Otkriće početka eksplozija masivnih zvijezda pomaže znanstvenicima da otkriju koliko je trebalo da se svemirom rašire elementi potrebni za nastanak planeta i drugih svemirskih tijela. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Tomahawk_1 07.04.2013.

    Eeeee da, kako je divno biti plaćen za maštarije. Mislim zbilja, znanstvenici u NASA-i primaju lovu za puke pretpostavke. Koliko je ono svemir star po njihovim pretpostavkama? Kažu da se veliki prasak se dogodio prije 13,7 mil god. ako su ovu super novu ocjenili na 10 mil. znači pogled još malo i eto vidjet će Big Bang? Ma da! Mislim da me se pogrešno ne razumije svaka čast znanstvenicima koji se ozbiljno bave problemima našeg svemira, ali ovi iz NASE valjda zbog pravdanja ogromne količine novca kojeg potroše, često objavljuju senzacionalističke vijesti koje nemaju veze sa stvarnošću.

  • IBM 06.04.2013.

    uskoro će i hubble biti zamijenjen s James Webb teleskopom.

  • Slystone 06.04.2013.

    A kako oni to određuju koliko su stare?

Komentiraj...
Vidi sve komentare