To je to što me zanima!

I zagrebačka škola 'Vladimir Prelog' uvodi prijemni ispit

TREĆI U HRVATSKOJ: Zbog golemog interesa najboljih učenika, zagrebačka škola je dobila dozvolu Ministarstva
Vidi originalni članak

Na lanjskim upisima za Prirodoslovnu školu “Vladimir Prelog” stiglo je 1860 prijava na tek 258 mjesta, koliko škola prima.
Najveći pritisak bio je na redoviti program Prirodoslovne gimnazije i gimnazijski program koji se odvija na engleskom jeziku. A osim golemog broja zainteresiranih učenika, upravi škole dodatno je otežala situaciju činjenica da je mnogo njih imalo 80 ili više bodova.
Kako propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ako na zadnjemu mjestu ljestvice više učenika ima isti broj bodova, svi moraju biti upisani.

- Morali smo upisati sve učenike s maksimalnim brojem bodova (80 i više) jer ih nismo imali na temelju čega odbiti. Zbog čega smo morali formirati i novo razredno odjeljenje. Zbog toga smo ove godine tražili dozvolu od Ministarstva znanosti i obrazovanja za uvođenje prijamnog ispita za gimnazijski smjer, i to nam je odobreno - rekao nam je ravnatelj škole Zlatko Stić.

Kako nam je pojasnio, na prijamnom će učenici moći prikupiti maksimalno pet bodova. Test od 60 minuta polagat će se iz predmeta biologije, kemije i fizike. Učenici će rješavati 20 zadataka, od kojih svaki nosi 0,25 bodova. Test neće nikoga “eliminirati” iz upisnog procesa, nego će školi samo omogućiti da rangira učenike. Prijamni se neće pisati za ostale smjerove, ističe ravnatelj.
Prirodoslovna škola “Vladimir Prelog” je treća u Hrvatskoj koja uvodi prijamni ispit nakon uvođenja sustava upisa preko Carneta.
Dosad su to učinile zagrebačka XV. gimnazija, poznati MIOC, kao i zagrebačka Gimnazija “Tituša Brezovačkog”.

- U drugim dijelovima Hrvatske demografija je odradila svoje pa nema tolikog pritiska na škole da bi bili potrebni prijamni - pojašnjava nam Stić, čija se škola u njegovu mandatu, uz golemo zalaganje zaposlenih i povlačenje više milijuna eura iz EU fondova, probila u elitne zagrebačke škole.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Ovca007_1 15.03.2019.

    Tak se dimi i kod mene, kad odem na erocke portale

Komentiraj...
Vidi sve komentare