To je to što me zanima!

Ima čak 700 kila: Elektronička zvijer računa najbrže u zemlji

Ovo je treće takvo računalo u Hrvatskoj i jedno od najjačih u regiji. Ima 216 jezgri koja su mozak računala. Može pohraniti 40 terabajta, a ima 4,6 terabajta RAM-a
Vidi originalni članak

Nabavljanje superračunala je osnova za nove znanstvene radove. Nazvali smo ga Lobsang i uz njega možemo konkurirati na svjetskoj razini, rekao je Kristian Vlahoviček, profesor s PMF-a u Zagrebu.

Ovo je treće takvo računalo u Hrvatskoj i jedno od najjačih u regiji. Ima 216 jezgri koja su mozak računala. Može pohraniti 40 terabajta, što je jednako svim podacima koje je u 20 godina prikupio teleskop Hubble. Njegova radna memorija ima 4,6 terabajta što je nekoliko tisuća puta više od prosječnog kućnog računala.

- Došao je sastavljen i nije stao u lift. Morali smo ga rastaviti i opet sastaviti u hali, gdje je pod nadzorom - rekao nam je Vlahoviček.

Lobsang teži oko 700 kilograma. Može se nadograditi, a u punoj spremi troši 10 kilovata struje na sat to jest u 14 dana potroši kao jedno kućanstvo godišnje. Košta oko milijun i pol kuna. Nabavili su ga na Integra-Lifeu, projektu Sveučilišta u Zagrebu vrijednog 24,5 milijuna kuna. Potpuno ga financira Europska unija.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • Crow_Hr 24.04.2014.

    Marinac jel' ideš ti u neku školu? Jesi bio na fakultetu? Nisi nikad čuo ili vidio matematičke probleme koje čovjek sam izračunati ne može? Što misliš kako su točno nastali svi bolnički instrumenti pa i to računalo sa kojeg tipkaš ove postove? Ajde malo razmisli prije nego kreneš držati moralne prodike.

  • strmi007 25.03.2014.

    zvijer

  • Črni pes 19.03.2014.

    Jer mi ga možete posudit da malo zavrtim crysis 3 ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare