To je to što me zanima!

Isprobajte interaktivnu kartu: Google maps Rimskog carstva

Interaktivna karta ORBIS izgleda kao Google maps Rimskog carstva na kojoj se može vidjeti koliko je trajalo i bilo skupo trgovati s gradovima na rubu carstva
Vidi originalni članak

Povjesničari i znanstvenici sa sveučilišta Stanford napravili su interaktivnu kartu ORBIS koja pokazuje koliko je dugotrajan i skup bio put za ljude i hranu između gradova Rimskog carstva.

Scott Weingart sa sveučilišta Indiana među prvima je imao priliku isprobati kartu i na svom blogu je napisao kako se radi o Google kartama antičkog svijeta, zajedno s opcijom za "izbjegavanje autocesta". ORBIS karta pokazuje vjerojatne rute između gradova prije 2000 godina, gdje najkraći put nije bio i onaj koji su svi koristili. U izradi projekta koristile su se antičke karte i zapisi, moderna meteorološka mjerenja i pokusi u kojima su ljudi putovali brodovima kakvi su se i tada koristili. 

U karti se može vidjeti koliko je trajao put između dva grada, ovisno o vrsti puta i tereta, ali i mjesecu u kojem se putuje. Tako možete otkriti isplati li se više morski put ili brzi marš do tog grada, piše Mashable.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Leonida_1 11.05.2012.

    Dobro bi bilo ju koristiti u školama.

  • intelektualni propuh 10.05.2012.

    Guba! Samo cemu i kome?

  • mb-media 10.05.2012.

    to je sranje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare