To je to što me zanima!

Isprobali smo pametan vrt koji je gotovo nemoguće 'ubiti'

Francuski Veritable proizvodi nekoliko ovakvih pametnih 'žardinjera' koje omogućuju da svatko iznimno jednostavno u kuhinji uzgaja razno začinsko bilje. Napredniji model će vas obavještavati o bilju i preko aplikacije
Vidi originalni članak

Vrtlarstvo je samo jedan od hobija kojih su se mnogi primili u pandemijskom vremenu, ali naravno, u uzgoju bilja najviše su mogli uživati oni koji žive u kućama i imaju nekakav konkretan vrt u kojem će za sebe moći nešto uzgojiti. Onima u zgradama na raspolaganju su tek balkoni za eventualni uzgoj nekog začinskog bilja, pod uvjetom da nije to neki balkon iznad prometne ceste. 

Tu je i niz rješenja za uzgoj biljaka u stanu, a mi smo isprobali uređaj francuskog startupa Veritablea. Njihov ‘Smart Garden’ jedan je od nekoliko modela koje su razvili, a ono što nude u svom kitu je hrabro obećanje. Sve što trebate, kažu, je postaviti uređaj i uživati u biljkama koje rastu i ubirati plodove svog minimalnog rada. 

Iako se zove Smart, to ne znači da se spaja na mobitele, ali samo rješenje je prilično pametno. Inače, verzija koja se spaja s mobitelom je Connect, ali i ovo je sasvim dovoljno i pametno za korištenje. Smart Garden je u osnovi vaš kućni vrt koji će sam simulirati uvjete uzgoja u prirodi. Sastoji se od samog vrta koji ima dvije UV svjetiljke kojima možete mijenjati visinu kako vaše bilje raste te ima četiri utora za “poluge”, odnosno kasete s unaprijed pripremljenim biljem u sloju zemlje i hranjivih tvari, a oko svega se nalazi spremnik za dvije litre vode. Svjetiljke se automatski pale i rade 16 sati, a to znači da ne morate paziti da ovaj vrt stavite pored izvora svjetla. Ja sam ga držao u mračnom hodniku i u kuhinji i sasvim mu je svejedno bilo gdje se nalazi. 

Na vama je samo da pratite kad treba dodati vode, a to će vam signalizirati plovak koji se spušta ovisno o razini vode te da plijevite vaše usjeve prema uputama. Uz testni primjerak ja sam dobio ‘poluge’ s bosiljkom, peršinom, vlascem i majčinom dušicom. 

Sam uređaj nije baš jeftin (oko 200 eura), a treba računati i da se svaka ‘poluga’ nakon određenog vremena istroši, ali trebale bi vam izdržati do pola godine ubiranja raznih plodova. Bonus kod ovakvog uzgoja je da stvarno ne trebate previše razmišljati i proučavati razno bilje, no ako ste vični vrtlarstvu, vjerojatno bi i sami mogli ‘hakirati’ uređaj i ubaciti svoju zemlju i sjemenke i uzgajati bilje, ako ne želite trošiti novac na dodatne ‘pakete’, a Veritable na svojim stranicama nudi ogroman niz raznog bilja i začina.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • The Stand 20.01.2023.

    Interesantno ali za tu cijenu ću i dalje koristiti svoje tegle na balkonu. btw. ovo sa UV lampama me odmah podsjetilo na uzgoj domaćeg bilja za osobne upotrebe 😉

  • Amerikanis Vulgaris 11.01.2023.

    Zanimljivo

Komentiraj...
Vidi sve komentare