To je to što me zanima!

Izraelska letjelica srušila se na površinu Mjeseca zbog kvarova

Beresheet, čije ime u prijevodu s hebrejskog označava biblijsku frazu "u početku" putovao je kroz svemir sedam tjedana u više orbita oko Zemlje, a prošlog je tjedna ušao u gravitaciju Mjeseca
Vidi originalni članak

Izraelska svemirska letjelica Baresheet srušila se na površinu Mjeseca u četvrtak nakon niza tehničkih kvarova tijekom slijetanja, čime je okončan povijesni izraelski pokušaj kontroliranog slijetanja na površinu Mjeseca.

Bespilotna letjelica povremeno je imala problema s kvarom motora i komunikacijama tijekom 20-ak minuta slijetanja, kazao je tim podrške.

Beresheet, čije ime u prijevodu s hebrejskog označava biblijsku frazu "u početku" putovao je kroz svemir sedam tjedana u više orbita oko Zemlje, a prošlog je tjedna ušao u gravitaciju Mjeseca.

Posljednjim manevrom u srijedu svemirska letjelica je ušla u usku eliptičnu orbitu  oko Mjeseca, koja je udaljena između 15 i 17 kilometara od površine Mjeseca. Nakon toga je uslijedio razočaravajući kraj.

Zasad su samo tri zemlje uspjele izvesti "meko" slijetanje na površinu Mjeseca. To su Sjedinjene Države, Sovjetski Savez i Kina.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • dopizdilomi 14.04.2019.

    U početku ste zaostali, Kinezi su bili prije vas.

  • 12.04.2019.

    nema izrael još tako dobru tehnologiju , sljedeci put više srece,

  • mad975.IA 12.04.2019.

    Šteta, da letjelica nije pala, mogli su se preseliti na Mjesec i prestati ratovati sa Palestincima. A vjerovatno i Ugroza nebi mogao trgovati sa njima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare