To je to što me zanima!

Izraelski izumitelj kartonskim biciklom želi promijeniti svijet

Izhar Gafni nekoliko godina radio je na biciklu koji neće imati metalnih dijelova, a uskoro će u proizvodnju. Kaže kako bi bicikl u trgovinama trebao koštati 20 dolara
Vidi originalni članak

Izraelski izumitelj Izhar Gafni (50) napravio je bicikl koji je gotovo cijeli od kartona, a za koji kaže da ima potencijal promijeniti prometne navike ljudi u najgušće naseljenim gradovima pa sve do najsiromašnijih dijelova Afrike. 

Godinama se bavi idejom kartonskog bicikla, a za Reuters je rekao kako se nakon niza pokušaja i pogreški, posljednji prototip dokazao te će uskoro krenuti i masovna proizvodnja. 

- Oduvijek me oduševljavala primjena nekonvencionalnih tehnologija na materijalima i to sam nekoliko puta već činio. No, ovo je kulminacija nekoliko stvari koje su se spojile. Radio sam četiri godine kako bih otklonio slabe točke u kartonskim spojevima - rekao je Gafni. 

Objašnjava kako je lako napraviti kartonsku kutiju koja će biti čvrsta i trajna, no da je bicikl sasvim druga priča. Trebao je pronaći pravi način presavijanja kartona, što mu je trajalo godinu i pol. Testirajući trajnost, Gafni je dio umočio u vodu gdje je i nakon nekoliko mjeseci zadržao čvrstoću. 

Kad će biti spreman za proizvodnju, bicikl neće imati metalnih dijelova. čak će i kočnice, kotači i osovina pedala biti od recikliranih materijala, no još ne otkriva o čemu će se raditi. 

Iako sam ima nekoliko skupih bicikala, njegov izum u masovnoj proizvodnji ne bi trebao koštati više od 20 dolara (oko 115 kuna), dok je sam trošak proizvodnje 50 kuna. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • ŽeljkoČvek 16.10.2012.

    Samo me zanima koji to idiot svima dijeli minuse, baš sam se dobro nasmijao nekim komentarima, od mene plusevi za sve...

  • lolaaaaaaaaaa 16.10.2012.

    ja ću si odmah kupiti par komada

  • Philo 16.10.2012.

    Majke ti.. Kako ružan bicikl.

Komentiraj...
Vidi sve komentare