To je to što me zanima!

Slažu se kao Lego kocke: Ove ceste izrađuju se od plastike

Nizozemska tvrtka The VolkerWessels bacila se na posao izgradnje jeftine i ekološki održive cestovne infrastrukture. Njihov izum slaže se kao Lego kocke...
Vidi originalni članak

Jednostavan dizajn, brza mogućnost postavljanja, gotovo bez potrebe za konstantnim održavanjem kao klasična asfaltna cestovna infrastruktura. Nizozemska tvrtka VolkerWessels ovih je dana predstavila PlasticRoad, cestovne blokove napravljene od 100 % recikliranog materijala koju se slažu jedni pored drugih poput Lego kockica.

Ovakva cesta, osim što se proizvodi od plastičnog smeća koje se vadi s dna oceana, može podnijeti temperature između -40°C i +80°C, a korozija i propadanje zbog vremenskih uvjeta mnogo je manja od asfalta, tvrde iz kompanije. Također, iz VolkerWesselsa su izjavili da je ovakva cesta idealna za postavljanje na močvarnim i pjeskovitim mjestima jer tamo neće propadati u tlo.

Nizozemski grad Rotterdam bit će prvi na svijetu čiji će se stanovnici voziti po PlasticRoadu. Ovakva cesta prvo se sastavlja u tvornici te zatim u blokovima doprema na gradilište gdje se zatim poput Lego kockica postavlja na željeno mjesto. Isto tako, ako se određen blok 'pokvari' ili propadne, dovoljno ga je samo izvaditi te zamijeniti drugim zbog čega nije potrebno mijenjati i asfaltirati cijelu dionicu.

- Ovo je i dalje ideja na papiru. Sljedeća faza bit će testiranje ceste u laboratoriju kako bismo bili sigurni da se ona odlično ponaša u svim uvjetima poput hladnoće ili kiše - rekao je Rolf Mars, voditelj projekta PlasticRoad za Guardian.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • 21.07.2015.

    sve ok ali mislim da je teze izvedivo...naime sta cemo sa zimskim gumama na plastici raditi i u slucaju kise na plastici sta ciniti???Sta sa jakim kocenjem i proklizavanjem,klizanjem po cesti....to vam je kao pvc i drvo....jest pvc ok al drvo je drvo....ili crijep i sindra ili limeni(aluminijski)krov...ja ga recimo imam...traje 100 godina sto je veliki plus...ali nakon 10 godina blijedi,ljeti se nemos popet na njega jer sklize i vreo je...kad kisa pada kao da granate padaju(ok izolacija je u pitanju)....kakve lego kocke....asfalt je asfalt...

  • NikolaBožićJug 20.07.2015.

    tako i naši instituti i fakulteti isto predano rade, svaki mjesec nekakav novi izum izbace na tržište...

  • mali zeleni prigorec 20.07.2015.

    A kad se zapali?

Komentiraj...
Vidi sve komentare