To je to što me zanima!

Izumili DNA test koji predviđa koliko će pojedinac još živjeti

Osim očekivanog životnog vijeka pojedinca, DNA analiza telomera otkriva i sklonost nastanka srčanih oboljenja, Alzheimera i raka, a kritičari se protive otvorenoj prodaji
Vidi originalni članak

Krvni test po cijeni od 500 eura može DNA analizom predvidjeti očekivani životni vijek pojedinca, a u Velikoj Britaniji bit će pušten na tržište krajem ove godine. Kritičari smatraju kako bi ovaj test mogao "otvoriti Pandorinu kutiju" i imati nepredvidiv učinak na procjenu duljine života ljudi. No ta metoda bi mogla biti i vrlo korisna za kompanije koje se bave životnim osiguranjem tijekom postupka procjene zdravstvenih rizika svojih klijenata.

Znanstvenici tvrde kako test pruža uvid u ključne zdravstvene informacije, poput sklonosti srčanim oboljenjima, Alzheimeru ili nastanku raka, a te procjene nastaju na temelju analize strukture kromosomskih završetaka, koji se još zovu i telomeri.

Telomeri su ključni indikatori koji pokazuju kojom brzinom ljudski organizam stari i postaje podložniji raznim bolestima, a brojna istraživanja upućuju da oni s kraćim telomerima imaju predispoziciju za kraći životni vijek od prosjeka populacije. No test ne može predvidjeti broj godina i mjeseci koje su preostale čovjeku. Stručnjaci pretpostavljaju da će se naširoko koristiti u roku od pet do deset godina.

- Test je jednostavan i brzo se obavlja, a odlikuje ga i velika točnost, no naše razumijevanje telomera nije toliko dobro da bi mogli točno odrediti vrijeme smrti prema DNA analizi - rekla je konstruktorica testa i medicinska dijagnostičarka, dr. Maria Blasco iz Španjolske.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Faustina009 25.05.2011.

    Kakvim se oni glupostima bave!?? Tko želi znati koliko će dugo živjeti - NITKO! Samo BOG određuje tko će koliko dugo živjeti i to nikavi instrumenti niti metode ne mogu izmjeriti. Umjesto da se fokusiraju na pronalazak lijeka protiv raka i drugih ozbiljinih i neizliječivih bolesti (zbog kojih se ljudi pate cijeli život i umiru) i da tu daju svoj maximum u istraživanjima , oni se bave takvim glupostima..

  • PetraPan 17.05.2011.

    pa meni je to baš ok, da znam na vrijeme da li inkliniram raku ili ne. Ako ne, pa da prestanem više sa tom zdravom hranom i vježbanjem..:)

  • Đo Sataraš 16.05.2011.

    Pa kakve će to koristi imati osiguranje? Pa onome kome prognoziraju dug život taj bi bil budala da plaća životno osiguranje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare