To je to što me zanima!

Jaguarovim vozačima uskoro će biti kao da se voze u igrici

Inženjeri u Jaguaru rade na razvoju vjetrobranskog stakla na kojem bi se prikazivalo puno više informacija od sličnih sustava, uz grafičke podatke koji izgledaju kao igra
Vidi originalni članak

Jaguar je predstavio svoj koncept virtualnog vjetrobranskog stakla, preko kojeg će se prikazivati razni podaci, kako bi vozač mogao oči imati cijelo vrijeme na stazi. U osnovi vožnja će izgledati kao Gran Turismo, ali u stvarnosti s boljom grafikom.

Iz Jaguara kažu kako će informacije sa staze ili prometnice, koje se prikazuju, grafički biti puno kvalitetnije od dosadašnjih. Za vozače u gradskom prometu tako se navode prednosti poput informacija o opasnostima na cesti, brzini, navigacijske ikone koje se mogu prikazivati zajedno na staklu. No, prednosti za vozače koji su na zatvorenoj stazi su još veće. Tako bi na staklu ispred sebe (baš kao u igri) mogli vidjeti idealnu putanju i indikatore gdje kočiti. Tu su i virtualni čunjevi za vježbanje vozačkih vještina te virtualni auto koji prikazuje vaš prošli krug kako bi vam pomogao da ostvarite bolje vrijeme.

- Prikazivanjem virtualnih informacija koje omogućuju vozaču da točno procijeni brzinu i udaljenost omogućit će bolje donošenje odluka i donijeti stvarne prednosti u svakodnevnoj vožnji na cestama, ili na stazi - kaže Wolfgang Epple, šef istraživanja i razvoja u Jaguaru.

Uz to, rade i na razvoju sustava za upravljanje gestama koji će moći prepoznati ruku udaljenu i 15 centimetara od ekrana. To će dodatno pomoći vozačima da smanje gledanje prema raznim tipkama. Njihovi istraživači razmatraju i mogućnosti za korištenje tehnologije koja će zamijeniti retrovizore s kamerama i virtualnim ekranima.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • AntonTrdić 16.07.2014.

    to bi bilo pozeljno u nas, i da ti govori staklo di trebas stati, sto trebas uciniti, ne pretjecati tamo gdje nesmijes i tako

  • Cracken 16.07.2014.

    Eto! A kad sam ja ovo govorio, onda su mi rekli da je nemoguće i rekli da smanjim droge....

  • Mustafa Aga 15.07.2014.

    Jos ako moze da se sudaramo sa drugim auticima u saobracaju i nis da nam se desi,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare