To je to što me zanima!

Je li Apple u Braunu pronašao inspiraciju za svoje uređaje?

U jeku tužbi za kopiranje dizajna i kršenje patentnih prava, zanimljivo je vidjeti proizvode iz sredine prošlog stoljeća koji su očito poslužili Appleu kao inspiracija
Vidi originalni članak

Appleov ogroman uspjeh u posljednjih 15-ak godina u velikoj mjeri pripisivao se i njihovom ikoničkom dizajnu. Svi se sjećaju iMaca ili prvog iPhonea, koji su bili toliko prepoznatljivi da su ušli u kolektivnu svijest. No, kako prenosi Daily Mail, očito je da su Steve Jobs i šef dizajna Jonathan Ive, negdje potražili inspiraciju. Izgleda da je na njih snažno utjecao njemački Braun sa svojim proizvodima iz '50-ih i '60-ih godina prošlog stoljeća. 

Sjajne primjere očitog dizajnerskog poklapanja objavio je Cult of mac gdje se vide prvi iPod i Braunov džepni radio, koji dijele mnogo sličnosti. Kao uzor u dizajniranju Mac Pro računala poslužio je Braunov T1000 radio, dok su za iMac inspiraciju pronašli u Braun LE1 zvučniku. Čak je i aplikacija za kalkulator na iPhoneu slična Braunovu kalkulatoru. 

Jonathan Ive često je govorio da je na njega snažno utjecao rad Dietera Ramsa, Braunova dugogodišnjeg šefa dizajna, a lani mu je napisao i predgovor za knjigu.

- Dieter Rams i njegov tim u Braunu proizveli su stotine sjajno zamišljenih i dizajniranih predmeta, koji su bili prekrasni i široko dostupni - napisao je Ive. 

Iako su ove fotografije objavljene i prije nekoliko godina, zanimljivo je sada, u jeku tužbi za kopiranje dizajna i patentnih prava postaviti pitanje: Zašto se drugi ne smiju ugledati u Apple kao inspiraciju za dizajn, kad oni to isto čine prilično očito?

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Chatter 11.09.2012.

    Sto se tice kopiranja Samsunga to sam na Appleovoj strani jer kada se sve zbroji i oduzme samsung je prigrlio duzajn 3GS ikone OS, pigledajte Galavxy Mini2 cista replika iphona 3GS. Da se moze i bez takvog poslovanja pokazuje nokia sa svojim Lumia modelima i Microsoft sa Windows phone OS. A koliko sam procitao Apple je nudio patente Samsungu ali ovi ih nisu htjeli otkupiti, pa kaj ti drugo onda preostaje nego tuzba?... Koliko god vecina preferirali Samsung da nije bilo Iphona i Applea nebi dsnas bilo ni Samsunga u takvoj poziciji sto je danas, a nebi bio ni Apple jer ovi im isporucuju vecinu dijelova za ipad i iphone, prema tome takve rasprave su beskorisne jer su i dalje partneri i ostati ce partneri i Samsungu nije u interesu da apple se okrene nekome drugom( a realno nema ni kome) Samsung je kvslitetan proizvodac to stoji.

  • sniper1212 11.09.2012.

    ma apple je banana a ne trula jabuka

  • bheware 11.09.2012.

    Jeste svi tupavi. telegraph.co.uk/technology/apple/8555503/Dieter-Rams-Apple-has-achieved-something-I-never-did.html Evo vam clanak. Pa onda pricajte dalje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare