To je to što me zanima!

Je li ovih 10.000 fotki dovoljan dokaz da smo bili na Mjesecu?

NASA je u spektakularnu Apollo arhivu na Flickru iskrcala sve što su astronauti snimali tijekom misija na Mjesecu. No, naći će se i oni koji će posumnjati i u ovo
Vidi originalni članak

Spuštanje čovjeka na Mjesec jedan je od najodvažnijih uspjeha čovječanstva. Već desetljećima fotografije NASA-inih Apollo misija iz tog programa nalaze se u svjetskim enciklopedijama. No, nikad prije niste mogli vidjeti te slavne fotografije u boljoj kvaliteti nego danas. 

NASA je na Flickru objavila više od 10.000 fotografija u visokoj rezoluciji koje su Hasselblad kamerama na Mjesecu snimili astronauti. Film koji je korišten na tim kamerama je 3-4 puta veći od standardnih starih 35mm filmova, te su snimale vrlo detaljne kadrove. 

NASA

Svemirski centar Johnson (dio NASA-e) je 2004. godine pokrenuo dugi proces skeniranja originalnih fotografija Apollo misija. Fotografije su tada presnimljene u TIFF formate (nekompresirani format visoke rezolucije), te su ih potom prebacili na DVD-e.

- Te su fotografije procesuirane kako bismo ih objavili na našim web stranicama, a radilo se i na poboljšanju boja, te razinama svjetline, te su smanjivanje veličine na otprilike 1000 dpi-a za verzije u visokoj rezoluciji - izjavio je Kipp Teague, voditelj projekta Apollo arhive. 

NASA

Arhiva se širi, a u međuvremenu možete uživati u mnoštvu spektakularnih fotografija koje su već objavljene, a među njima su i fotografije iz misije Apollo 11 - prvog spuštanja čovjeka na Mjesec, 20. srpnja 1969. godine. Šest sati nakon slijetanja (tada je već bio 21. srpnja) na Mjesec Neil Armstrong je iskoračio na površinu Mjeseca i to tijekom TV prijenosa uživo diljem svijeta. 

NASA je uspješno provela šest spuštanja na Mjesec s ljudskom posadom. 

Idi na 24sata

Komentari 299

  • zvzmir 05.10.2015.

    Zašto ne postave kameru na mjesec sa direktnim streamom na net? To bi bio pravi hit i uvijek bi se vidjela Zemlja jer je ista strana okrenuta prema nama. A i konačni dokaz da smo tamo bili. Bila je nekakva tvrtka koja je to htjela napraviti, na njihovoj fb stranici ne postoji ni jedan post već duže vremena. Čudno.

  • croprointelect 05.10.2015.

    dajte argumente i dokaze da nisu bili na mjesecu!?vodite se mrznjom prema amerima i besmislenim pitanjima tipa zašto ne odu opet...

  • MensurLemes 05.10.2015.

    @Simonpolak Jebo te Mujo imate i vi u HR svojih budala ajde malo o njima....

Komentiraj...
Vidi sve komentare