To je to što me zanima!

Jesu li gledali Terminatora? Poletio je prvi robot ubojica...

Hoće li nas uistinu zadesiti Sudnji dan? Poletjela je američka bespilotna letjelica koja u zraku samostalno odlučuje o svojim postupcima, poput gađanja raketama...
Vidi originalni članak

Sofisticirana bespilotna letjelica, oznake X-47B, prvi je put poletjela s palube nosača zrakoplova George W. Bush. Letjelica je velika poput borbenog zrakoplova, ali nešto drugo je čini potpuno revolucionarnim iskorakom. 

Naime, za upravljanje ovom letjelicom nije potrebna čak ni posada u kontrolnom središtu koja je navodi daljinskim upravljanjem, već se za sve aktivnosti brine posebna kontrolna jedinica sa zaslonom koja šalje potrebne zapovijedi središnjem računalu letjelice.  Ta jedinica nalazi se ispod trupa letjelice. Ona snima teren, a umjetna inteligencija zatim analizira stanje i odlučuje o daljnjim postupcima, od snimanja cilja, pa čak do gađanja istog raketama. 

Iako je tek poletjela ova je letjelica izazvala brojne kritike upravo zbog ovog 'malenog' detalja - samostalnog odlučivanja. 

Iako tvorci letjelice tvrde kako je sustav apsolutno siguran, kritičari smatraju kako je zapravo riječ o prvom robotu ubojici čiji bi daljnji razvoj  mogao doslovce ugroziti ljudsku rasu. 

U videu ispod teksta možete se podsjetiti kako je razvoj umjetne inteligencije umalo čovječanstvo koštao postojanja. Naravno, samo na filmu. Zasad...

Idi na 24sata

Komentari 73

  • najiram 10 19.05.2013.

    e ludi ameri no bog če im poslat 400 tornada da ih upozori da su ubojice i to iz zasjede. najgori što mogu biti . a taj avion mogu bez brige koristiti kod kuče da se međusobno poubijaju.

  • saverb123 19.05.2013.

    prva greska i tvorce treba smaknuti zajedno sa blizom i daljnom rodbinom bez suda i po brzom postupku,pa neka tvrde da komputor ne grijesi

  • Cracken 19.05.2013.

    Ma ovo nije napredak već psihopatija i maničnost na svom vrhuncu. S obzirom na stvari koje će se u skoroj budućnosti dogoditi ovakve stvari trebaju toj šačici ljudi iza svjetske pozornice jer bi ih vojnici (ljudi) odbili poslušati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare