To je to što me zanima!

Oblik zgrade - uvjet za energetski učinkovitu gradnju

Prvi uvjet energetski učinkovite gradnje je termoizolacija, drugi je lokacija i orijentacija zgrade. Istražili smo važnost oblika zgrade kao trećeg uvjeta.
Vidi originalni članak

Prvi uvjet koji je potrebno zadovoljiti u energetski učinkovitoj gradnji je vrlo dobro isprojektirana i potom izvedena termoizolacija ovojnice zgrade. Drugi je uvjet pronaći dobru lokaciju za svoju parcelu, a onda i kuću orijentirati tako da se maksimalno iskoriste prirodni resursi, primarno sunčevo zračenje. O tome je bilo riječi u prethodnim člancima. U ovom članku pojašnjavamo i važnost trećeg uvjeta - faktor oblika zgrade.

"Kod energetski učinkovite, niskoenergetske ili pasivne gradnje, važno je projektom zadovoljiti i ovaj treći uvjet tzv. faktor oblika zgrade.To je omjer volumena zgrade (V) i njezinog oplošja (O). Izražava se kao kvocijent ove dvije veličine (fo = V/O). Što je fo veći, to je povoljniji odnos volumena i oplošja pa je ta zgrada u energetskom smislu bolja. Najbolji odnos volumena zgrade i njezine ovojnice ima zgrada geometrijskog oblika – kocke ili još bolji, idealan oblik ima – kugla. Naime, ona ima najmanje oplošje u odnosu na volumen (samo što za sad ne gradimo zgrade - kugle)", rekao je Ranko Novak, dipl. ing. arh. i voditelj projekata iz Ytonga.

Dakle, u načelu preferira se kompaktan, pravilan volumen zgrade, sa što manje razvedenih pročelja i konzolnih istaka gornjih etaža ili balkona. Prozori i vrata postavljaju se na vanjski rub otvora, kako bi se spriječili topli mostovi i smanjila razvijena površina fasada.

Arhitekt je taj koji u interakciji s investitorom, treba postići optimalan kompromis između svih suprotstavljenih zahtjeva

Faktor oblika ovisi i o tipologiji izgradnje. Samostojeće obiteljske kuće u odnosu na dvojne zgrade ili stambene nizove, a pogotovo u odnosu na višeetažne stambene zgrade, imaju nepovoljniji faktor oblika. Njihove volumene zimi „hladi“, a ljeti „grije“ veća vlastita ovojnica nego kod ovih drugih, kompaktnih tipologija izgradnje.

Iako ovaj zahtjev za kompaktnim volumenom donekle determinira projektante u funkcionalnom i još više u oblikovnom aspektu, to nikako ne znači da se moraju doslovno projektirati dosadne „kuće kocke“. Ovakvi projekti također mogu biti atraktivna i kvalitetna arhitektura.

"Arhitekt je taj koji u interakciji s investitorom, treba postići optimalan kompromis između svih suprotstavljenih zahtjeva. To su stari zahtjevi za pomirenjem i balansom funkcije, konstrukcije, oblikovanja i cijene, ali u novije vrijeme rekao bih i – energetske efikasnosti", zaključio je Ranko Novak.

Kako teoriju pretočiti u praksu? U ponedjeljak čitajte kako je Tomislav Rukavina primijenio ova osnovna tri faktora prilikom projektiranja niskoenergetske kuće obitelji Jelušić.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Zagorec BP 02.11.2012.

    Mjesečni porez na kuću Jelušićevih, ako će živjeti u njoj, će biti cca 100 €

  • Zagorec BP 02.11.2012.

    Tema je odlutala od početne ideje. Do sad nisam dobio korisne informacije o štedljivoj gradnji i energetski učinkovitoj, nitko me nije upoznao sa zakonodavstvom niti me uputio na jeftine i održive projekte. 24 sata - fulali ste jer promovirate samo Ytong na par prvih članaka, a dalje - šupljina...

  • Colpomorto 02.11.2012.

    Ovo je dobro jer te nitko ne može sačekati iza ugla :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare