Obavijesti

Tech

Komentari 2

Ovim testovima možete otkriti gdje se u kući gubi toplina

Ovim testovima možete otkriti gdje se u kući gubi toplina
1

Izolacija ovojnice, lokacija i orijentacija i faktor oblika zgrade tri su bitna uvjeta za niskoenergetsku gradnju. Kako procjeniti prvi uvjet pročitajte u nastavku

VIDEO

Na gradilištu obitelji Jelušić izvođači se žure "izaći iz zemlje" prije obilnih kiša. Dobro vrijeme su iskoristili za postavljanje hidroizolacije i temeljne ploče. Prije ulaska u sljedeću fazu gradnje, prisjetimo se tri bitna uvjeta koje je potrebno zadovoljiti u energetski učinkovitoj gradnji.

Termoizolacija ovojnice

Prvi uvjet za postizanje energetski učinkovite, niskoenergetske ili pasivne gradnje je vrlo dobro isprojektirana i potom izvedena termoizolacija ovojnice zgrade. Ovojnica su 4 fasade, krov i pod prema tlu. Potpuna izolacija ovojnice vrlo je zahtjevna, izvodi se po principu „termos boce“, i teče neprekinuto od izolacije temelja, preko pročelja (uključivo i svi otvori), zatim izolacije balkonskih konzola, do izolacije streha i krova. 

Nepotpuna izolacija ovojnice uzrokuje gubitak topline na tim mjestima. Ako je ona nedostatna, moguće su i ozbiljnije građevinske štete, koje nastaju stvaranjem kondenzata, gljivica i plijesni, a koje mogu ozbiljno štetiti i zdravlju stanovnika. Takva mjesta na fasadama obično zovemo „toplim mostovima“, i to stoga što su to „mostovi“ preko kojih toplina iz unutrašnjosti zgrade izlazi u vanjski prostor i to puno brže nego na ostalim dobro izoliranim dijelovima ovojnice. Projektant u fazi glavnog ili izvedbenog projekta razrađuje sve ove građevinske detalje, kako bi tople mostove sveo na minimalnu moguću mjeru. Međutim, dobro isprojektiran konstrukcijski detalj ne znači ništa, ako nije kvalitetno i izveden. Bez kvalitetnog, educiranog izvođača, a isto tako i nadzornog inženjera, teško se može postići bilo koji od ovih zahtjevnijih energetskih razreda. Takvi ljudi postoje, mogu se pronaći, treba ih samo potražiti na pravom mjestu. Rezultat njihovog zajedničkog rada (projektanta, izvođača i  nadzornog organa) provjerava se s dva testa, tj, termografskim snimanjem zgrade i tzv. „blower door“ testom, tj. testom zrakotijesnosti zgrade. 

Termografsko snimanje i Blower door test

Termografsko snimanje zgrade promjenom boje registrira kritična mjesta na njezinoj ovojnici. Najčešće se radi o betonskim dijelovima konstrukcije na pročeljima zgrade kao što su temelji, sokli, vertikalni i horizontalni serklaži, čela a.b. ploča, prozorske špalete, klupčice i parapeti. To su mjesta na kojima zbog loše izoliranog betona ili loše ugrađene stolarije, te posebno zbog nedovoljno izoliranih i brtvljenih roletnih kutija, dolazi do pojačanih gubitaka topline.
Test zrakotijesnosti provodi se na završetku gradnje. Na jednom otvoru ventilatorom se u zgradu upuhuje / isisava zrak i prati njegovo izlaženje iz nje. Koristi se „hladni dim“ koji izlazi na svim propusnim mjestima ovojnice, i vrlo precizno otkriva sve greške u izvedbi koje treba popraviti dodatnim brtvljenjem.

Izolacija ovojnice zgrade, tj. zidova, krovova i podova može se izvoditi s različitim materijalima, najčešće s polistirenskim pločama, kombi drvolit pločama, kamenim vunama ili potpuno novom materijalom na našem tržištu - mineralnim Ytong Multipor pločama, koje će se koristiti na gradilištu obitelji Jelušić. 

Postoji li idealna lokacija i koliko je orijentacija gradilišta važna u niskoenergetskoj gradnji upitali smo Ranka Novaka dipl.ing.arh. iz tvrtke Ytong porobeton. Čitajte o tome u sljedećem nastavku.

Ako su vam neki pojmovi u tekstu nejasni informirajte se u našem pojmovniku niskoenergetske gradnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.