To je to što me zanima!

Josipović je branio ACTA-u, a hakeri su mu napali stranicu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nakon što je govorio u prilog sporazuma ACTA, hakeri su u četvrtak navečer napali stranicu predsjednik.hr. Josipović je rekao da je krađa s interneta nedopustiva
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je za Media Servis govorio o spornom sporazumu ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement trgovinski sporazum protiv krivotvorenja) te je rekao da vjeruje kako neće doći do kršenja prava na privatnost, niti bi se s time složio, no naglašava važnost zaštite autorskih prava. Izjavio je kako nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno. 

OVDJE možete pročitati zašto je ACTA kontroverzna

- To je isto kao da dođete recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim – smatra Josipović. Dodao je kako iza autorskih djela stoji nečiji rad i egzistencija te nečije investicije i da je apsolutno nedopustivo da se naprosto krade s interneta. Smatra da je važnije razmisliti o tome da se za autorska djela nađe pravična cijena. Komentirao je i kako su brojne diskografske kuće naprosto propale jer je netko smatrao da može krasti tuđa djela na internetu.

Nakon što je govorio u prilog sporazuma ACTA, hakeri su u četvrtak navečer napali stranicu predsjednik.hr. Dnevnik.hr piše kako su dobili poruku da su stranicu napali zbog podrške sporazumu i najavili nove napade. Stranici se u petak može pristupiti.

Institut hrvatske glazbe osudio je rušenje stranice predsjednika Josipovića. Navode da je to neprihvatljiva demonstracija sile i da predstavlja upravo ono protiv čega Anonymousi tvrde da se bore: beskompromisnu cenzuru i ograničavanje slobode javnog izražavanja na internetu.

Opačić: Vlada je za široku javnu raspravu o ACTA-i

Na prvom druženju predstavnika Vlade i online zajednice #VladaUP raspravljalo se i o ACTA-i. Poruka poslana građanima jest da se Vlada zalaže za široku javnu raspravu o tom gorućem pitanju. Tviterašima je puštena i snimka govora Hannesa Swobode iz Europskog parlamenta koji je kazao da je Parlament EU veoma sumnjičav prema ACTA-i te se ondje o ovom sporazumu intenzivno razgovara.

– Vlada će se informirati o ACTA-i i pozvati na raspravu sve zainteresirane prije ikakve odluke – poručila je M. Opačić te kazala da su po dolasku zatekli groznu situaciju što se tiče informatizacije.

Opačić se osvrnula i na "grozno stanje" koje su zatekli.

U ovom trenutku nemamo nikakvu evidenciju podataka, informatizacija je na razini koja je potpuno neupotrebljiva, stoga ni sustav ne funkcionira. Svi koji smo preuzeli ministarstva želimo napraviti dobar sustav u kojem bi mogli kontrolirati sve novce koje dajemo korisnicima“, rekla je Opačić o povjerenstvu za koordinaciju informatizacije Hrvatske. 'To će nam olakšati posao', zaključila je Opačić.

Laburisti i HSP protiv ACTA-e

Hrvatski laburisti najavili su da će se u subotu pridružiti udrugama i neformalnim organizacijama u prosvjedu protiv ratifikacije sporazuma ACTA. Tražit će od Vlade da odbije potpisati taj, kako kažu, štetni sporazum obzirom da radi protiv interesa hrvatskog društva i svih građana Republike Hrvatske.

Hrvatski laburisti smatraju da je sporazum ACTA štetan jer kroz globalno usklađivanje i postroženje okvira zaštite različitih oblika intelektualnog vlasništva: patenata, robnih marki i autorskih prava donosi izvjesni rizik po temeljna građanska prava. Autorska prava i intelektualno vlasništvo je apsolutno potrebno zaštititi, ali ne na uštrb slobode građana, navode laburisti na svojoj stranici.

HSP dr. Ante Starčević protivi se svim oblicima totalitarizma i diktature te smatraju da ACTA u ovom obliku nije prihvatljiva u jednom demokratski uređenom društvu. Poštujući autorska prava i intelektualno vlasništvo, smatraju da isti moraju biti zaštićeni, ali ne na način da se ograničavaju ljudska i građanska prava državljana RH, što bi se ratifikacijom ACTA-e i dogodilo, smatra dopredsjednik stranke Ivan Tepeš, piše Večernji list. Pozvao je Vladu da se očituje o ACTA-i i pokrene javnu raspravu te upoznaju građane o sporazumu.

Rakar: Ovo je bitka bez kraja

O prijedlozima zakona SOPA i PIPA te o ACTA-i u Dobro jutro Hrvatska govorio je i komunikacijski savjetnik Marko Rakar. Komentirao je kako je svima jedan od ciljeva suzbijanje internetskog piratstva i zaštita autorskih prava. Dodao je kako ih zagovaraju svi oni koji su oštećeni internetom, prvenstveno glazbena i filmska industrija koje su oštećene. Naglasio je kako je jedan od problema, ako stupe sporazumi na snagu, što će naša komunikacija na internetu biti promatrana, a u slučaju da netko zaključi da smo prekršili neki od tih zakona, ISP je dužan to prijaviti. 

- Drugi problem je ako naletimo na neku stranicu koja sustavno krši neka prava, vlasti imaju pravo takvu stranicu zatvoriti bez sudskog procesa, a teret dokazivanja je na onom kojeg se optužuje. 

Rakar smatra kako nije moguće spriječiti ilegalni sadržaj, jer će jedna i druga strana se razvijati i napredovati. Dodaje da je to bitka bez kraja, te da se u pozadini sve svodi na posao i zaradu te poslovne modele koji se još temelje na 19. i 20. stoljeću, dok je internet to sve razrušio. Kaže kako kompanije moraju naći nove modele zarade. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • kikaš 12.02.2012.

    lignja ostaje lignja ,jadne sluge amerikanaca i ostale bratije ,,kad oni kažu hop naši jadnici od političara skoče ,jadno ,prejadno

  • dren_1 12.02.2012.

    To što su blokirali web stranicu Predsjednika Josipovića je isto kao da je nerko prolio svetu vodiču u Crkvi niti korist niti škodi,ali da blokiraju server zdravstva zamislite posljedice? ACTA pod izlikom zaštite autorski prva želi primjerice da propušta sve kroz filtar i cenzurira primjerice tekst kojeg sam napisao.Svi autori koji su željeli zaštitili su na svojim web stranicama svoja prava i skidali su oni koji su i platili ili vrhunski hakeri.Iskustvo predviđa da će Hrvatska pokleknuti kao bezbroj puta dosad.

  • Genijalac0007 11.02.2012.

    Ha , ha ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare