To je to što me zanima!

Kakav gaf: Google se ispričao, crni par prepoznali kao gorile

Programer Jacky Alciné iz New Yorka na Twitteru je podijelio sliku po kojoj ga je Googleova aplikacija prepoznala kao gorilu. Google je odmah ispravio ovu grešku
Vidi originalni članak

Google je nedavno predstavio novu aplikaciju Fotografije koja bi trebala olakšati sinkroniziranje, ali i prepoznavanje onog što se nalazi na vašim fotografijama. Tako bi njihov napredni softver trebao sam prepoznati jesu li na fotografiji ljudi, predmeti ili neke lokacije. No, najnoviji slučaj pokazuje da Googleovi inženjeri očito imaju još puno posla. 

Afroamerički programer Jacky Alciné iz Brooklyna na Twitteru je objavio fotografiju koja pokazuje kako je Googleova aplikacija njega i prijateljicu prepoznala kao gorile. Google nije dugo čekao s isprikom na ovakav veliki gaf, koji se povezuje s rasističkim uvredama. Napisali su kako su zaprepašteni te da im je iskreno žao zbog svega, a dodali su i da će istražiti kako da spriječe da se ovakvo nešto ne ponovi. 

Yonatan Zunger iz Googlea reagirao je ubrzo i priznao krivnju za ovakav propust i rekao da odmah kreću s popravljanjem ove greške. Oznaka za gorile kasnije je uklonjena iz baze, no Google očito mora doraditi sustav prepoznavanja lica. To je  u razgovoru s Alcinéom preko Twittera napisao i Zunger. Google je i ranije imao problem s prepoznavanjem lica gdje je ljude (svih rasa) prepoznao kao pse, napisao je Zunger u jednom od komentara.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • zorzi 02.07.2015.

    nisam rasist ali to me ne cudi..

  • Frey 02.07.2015.

    Da vidimo koliko su hrvati osjetljivi na rasizam u odnosu na amere. Ja ne vidim nikakav problem sa ovom slikom.

  • ales2 01.07.2015.

    ne možeš prevariti kompjuter

Komentiraj...
Vidi sve komentare