To je to što me zanima!

Kako će vas sve moći pratiti genijalni M7 čip u iPhoneu 5S?

Čip M7 prati i analizira podatke sa senzora i dok telefon nije aktivan, a uz nove senzore to može dovesti do telefona koji su svjesniji onog što mi želimo napraviti
Vidi originalni članak

Appleov telefon iPhone 5S opremljen je novim čipom M7, koji će služiti kao pomoć u raznim fitness aplikacijama, ali istraživači kažu kako bi kroz neko dulje vrijeme mogao unaprijediti aplikacije koje prate vaše geste i pokrete i razne načine na koje telefoni predviđaju vaše potrebe, ili čak mentalna stanja, piše Technology Review.

Telefoni su već dugo opremljeni senzorima pokreta, akcelerometri koji osjete brzinu, žiroskop koji zna gdje je u prostoru ili kompas, svi su oni ugašeni dok je telefon neaktivan, kako bi se izbjegla potrošnja baterije i trošenje procesora. No, M7 čip radi odvojeno od glavnog procesora i prikuplja sve podatke sa senzora te im omogućuje da budu aktivni i da ih se analizira čak i kada je uređaj u sleep modu. 

Tanzeen Choudhury sa Sveučilišta Cornell kaže da bi M7 procesor mogao biti velika stvar i dodaje kako aplikacije koje koriste praćenje pokreta mogu biti energetski učinkovitije. Dodavanje drugih senzora moglo bi omogućiti još bogatije praćenje ne samo fizičke aktivnosti već i emocionalna stanja, rekao je.

Na jednostavnoj razini, korisnik će moći isprogramirati gestu koja bi mogla biti lozinka, jedinstveni pokret uređajem u prostoru mogao bi postati način otključavanja uređaja ili uputa da se zove kući, ali i signal upozorenja. Neki uređaji, poput Moto X, već imaju mogućnost da se korisnik javi određenim pokretom. Pattie Maes s MIT-a kaže da bi korisnici uz stalno aktivne senzore mogli povezati jedinstvene geste uz pokretanje određenih aplikacija ili promjenu nekih postavki uređaja. 

Istraživači sa Sveučilišta Rice i iz Motorole testirali su mogu li softveri ispravno prepoznati unaprijed definirane geste, poput kruga u zraku ili kocke, bez obzira na onog tko drži uređaj. Nakon 4000 raznih pokreta koje je napravilo 8 ljudi, točnost je bila 98,6 posto. 

Neke sportske aplikacije, koje koriste M7 čip, već su se pojavile, poput Nikea i Argusa, ali i bez posebnih aplikacija, stalno aktivni senzori mogli bi pratiti aktivnost korisnika kroz mjesece korištenja, za što su danas potrebni dodatni uređaji. Dodaje se i da bi iPhone 5S mogao biti važan test za Appleov pametni sat. U budućnosti bi sat s ovakvim M7 čipom mogao biti važan jer je gotovo stalno na rukama, ima mali ekran, a stalno upravljanje dodirom nije najsretnije. Dodaju li mu se drugi senzori, poput onog za mjerenje pulsa, mogao bi biti još snažniji alat za praćenje vašeg zdravlja. 

Choudhury kaže kako bi ovakvi hardverski dodaci, poput M7 čipa ili čipa koji prati podatke s mikrofona na Moto X, mogli dovesti do još pametnijih telefona, koji su svjesniji onoga što želimo napraviti. 

Bez iznenađenja: Apple otkrio šareni iPhone 5C, ali i zlatni 5S

Idi na 24sata

Komentari 25

  • drzsee 30.09.2013.

    i tako pametni okrecu lovu na glupima...svi zele novi zlatni iphone, iako su imali zapravo isti takav mobitel, kupe novi zlatni iphone, i stave maskicu...

  • WOMANIZER 29.09.2013.

    e pa nemam ga! ha!!

  • REVOLUCIJA2013 29.09.2013.

    mobić koji može sve,i na kraju mu ja neču ni trebat,,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare