To je to što me zanima!

Kako do većih prinosa uz dronove i satelitske snimke?

Tvrtka GDi prikazala je na stručnim seminarima kako se uz primjenu dronova i satelitskih snimki može ostvariti veće prinose u poljoprivredi uz analizu svakog centimetra površine
Vidi originalni članak

Tvrtka GDi na stručnim seminarima u Osijeku i Zagrebu okupila je 200 stručnjaka iz industrije i akademske zajednice koji su iskazali velik interes za moderne metode udaljenog prikupljanja podataka pomoću bespilotnih letjelica, iz zraka i satelita.
Korisnici GDi rješenja po prvi put u Hrvatskoj su imali priliku na jednom mjestu vidjeti GDI Atlas geo-prostorne informacijske proizvode dobivene prikupljanjem podataka iz dronova na području Zagreba i Baranje. 

Snimke vrlo visoke rezolucije od 2 do 10 centimetara omogućuju detaljne izmjere terena, granica, ali i nadzor infrastrukture te automatski izračun zapremina, te izračun indeksa zdravlja žitarica pomoću posebnih snimaka u blisko-infracrvenom i crvenom dijelu elektromagnetskog spektra.

Poseban naglasak na seminaru bio je na primjeni dronova, satelitskih snimaka i prikupljanja podataka putem satelitski navođenih uređaja u preciznoj poljoprivredi koji zajedno omogućuju povećanje prinosa uz analizu svakog kvadratnog centimetra poljoprivredne površine, te kasnije precizno navođenje poljoprivredne mehanizacije kako bi se optimizirali troškovi proizvodnje. 

Snimanja su proveli u suradnji s Agrokorovim tvrtkama mStart i PIK Belje, a Igor Javor iz mStarta rekao je kako korištenje suvremene tehnologije i precizna poljoprivreda već danas donose povećanje prinosa, optimizaciju procesa i smanjenje troškova.

- GDi je među prvima proveo snimanja prostora bespilotnim letjelicama i prvi povezao satelitsko, bespilotno i terensko prikupljanja podataka u jedinstveni informatički sustav odlučivanja u preciznoj poljoprivredi. To je iskustvo kojim zauzimamo u ovoj IT domeni vodeću ulogu na domaćem tržištu i stvaramo značajni izvozni potencijal - izjavio je Leon Šagovac, Član Uprave GDi.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ADZovce 11.04.2016.

    Največe prinose ostvare oni u graničnom pojasu koji "prinose" kokain sa dronovima

  • ružoman 11.04.2016.

    ma tako je sad dajte i poticaje za dronove pa i kredite pa ce biti blokiranja zračnih prometnica haahaahahaaaa

Komentiraj...
Vidi sve komentare