Obavijesti

Tech

Komentari 2

Kako do većih prinosa uz dronove i satelitske snimke?

Kako do većih prinosa uz dronove i satelitske snimke?
6

Tvrtka GDi prikazala je na stručnim seminarima kako se uz primjenu dronova i satelitskih snimki može ostvariti veće prinose u poljoprivredi uz analizu svakog centimetra površine

VIDEO

Tvrtka GDi na stručnim seminarima u Osijeku i Zagrebu okupila je 200 stručnjaka iz industrije i akademske zajednice koji su iskazali velik interes za moderne metode udaljenog prikupljanja podataka pomoću bespilotnih letjelica, iz zraka i satelita.
Korisnici GDi rješenja po prvi put u Hrvatskoj su imali priliku na jednom mjestu vidjeti GDI Atlas geo-prostorne informacijske proizvode dobivene prikupljanjem podataka iz dronova na području Zagreba i Baranje. 

Snimke vrlo visoke rezolucije od 2 do 10 centimetara omogućuju detaljne izmjere terena, granica, ali i nadzor infrastrukture te automatski izračun zapremina, te izračun indeksa zdravlja žitarica pomoću posebnih snimaka u blisko-infracrvenom i crvenom dijelu elektromagnetskog spektra.

Poseban naglasak na seminaru bio je na primjeni dronova, satelitskih snimaka i prikupljanja podataka putem satelitski navođenih uređaja u preciznoj poljoprivredi koji zajedno omogućuju povećanje prinosa uz analizu svakog kvadratnog centimetra poljoprivredne površine, te kasnije precizno navođenje poljoprivredne mehanizacije kako bi se optimizirali troškovi proizvodnje. 

Snimanja su proveli u suradnji s Agrokorovim tvrtkama mStart i PIK Belje, a Igor Javor iz mStarta rekao je kako korištenje suvremene tehnologije i precizna poljoprivreda već danas donose povećanje prinosa, optimizaciju procesa i smanjenje troškova.

- GDi je među prvima proveo snimanja prostora bespilotnim letjelicama i prvi povezao satelitsko, bespilotno i terensko prikupljanja podataka u jedinstveni informatički sustav odlučivanja u preciznoj poljoprivredi. To je iskustvo kojim zauzimamo u ovoj IT domeni vodeću ulogu na domaćem tržištu i stvaramo značajni izvozni potencijal - izjavio je Leon Šagovac, Član Uprave GDi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno