To je to što me zanima!

Kako izgledaju kubanske ulice otkad su dobili bežični internet

Stotine Kubanaca na ulicama se skupljaju oko mjesta na kojima je dostupan Wi-Fi kojeg plaćaju dva dolara po satu. Zabranjene su im stranice koje kritiziraju režim
Vidi originalni članak

Na ulice Kube stigao je internet. Na 35 mjesta diljem zemlje postavljen je Wi-Fi, a od toga je pet samo u glavnom gradu Havani. Internetska veza na Kubi je još vrlo skupa i rijetka, pa je ovaj 'ulični' internet stotine stanovnika, pogotovo mladih, dočekalo s oduševljenjem.

Oko svake 'točke' na kojoj je dostupan bežični internet skupljaju se Kubanci sa svojim pametnim telefonima i surfaju, međusobno komuniciraju i zovu rođake koji žive daleko. Sat vremena takvog surfanja košta ih dva dolara, a pružatelj usluge je, naravno, državna tvrtka. Ipak, korisnici još nisu zadovoljni. Od vlasti traže da im pruže bržu, jednostavniju i jeftiniju uslugu, ali i da smanje broj zabrana. Zbog velike potražnje mreža se brzo zaguši. 

Iako se ovo može smatrati velikim napretkom, država i dalje blokira stranice i blogove na kojima se kritizira režim te stranice s pornografijom. Ipak mlade ne zanima politika već žele pristup vijestima, filmovima, raznim sadržajima i društvenim mrežama. 

Američke tvrtke spremne su pomoći Kubancima da dobiju bolji i brži internet, a predstavnici Googlea već su dva puta bili u službenim posjetima toj zemlji. 

Samo 3,4 posto kućanstava na Kubi ima pristup internetu. Vlada planira u idućih pet godina uvesti internet u 50 posto kućanstava. To ide sporo jer je skupo, ali inzistiraju na tome da širenje interneta provode svojim tempom. 

- Neki nam žele internet uvesti besplatno, ali ne kako bi Kubanci mogli međusobno komunicirati već da bi nas infiltrirali u ideologiju - rekao je potpredsjednik Jose Ramon Machado Ventura koji kaže da na taj način 'imperijalisti žele uništiti Revoluciju', prenosi Reuters.

Dok se vlast opravdava visokim troškovima zbog manjka investicija u potrebnu infrastrukturu, kritičari tvrde da namjerno usporavaju proces jer se boje da će izgubiti nadzor na medijima te da će se otvoriti mogućnost za nove oporbe u politici.

>>> Ovo su namirnice od kojih možete napraviti čudesna jela

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Galeb i ja 15.10.2015.

    Tako izgledaju nase ulice vec davno.

  • wisefool 15.10.2015.

    Nisu ga trebali ni uvodit. Moderna tehnologija je otela život ljudima. Nekad su ulice bile pune ljudi, djece i mladih, družili su se više i komunicirali, parkovi puni, igrališta puna, Danas toga nema. Djeca su se igrala, razvijala socijalne vještine i emocijalnu inteligenciju, a danas su zakinuti za to. Znanstvnici tvrde da je upravo taj nedostatak "živog" socijalnog kontakta i "igre" značajan faktor u razvijanju mnogih psihičkih bolesti poput anksioznosti i depresije. Procijenjuje se da će do 2050. Depresija biti druga najraširenija bolest na svijetu uopće. Tehnologija nam je donijela razvoj, ali oduzela sreću, možda zato jer se puno brže razvila, nego što se razvila mudrost kako je upotrebljavati.

  • svejedobro 15.10.2015.

    Vlasti se boje interneta..

Komentiraj...
Vidi sve komentare