Obavijesti

Tech

Komentari 26

Kako izgledaju kubanske ulice otkad su dobili bežični internet

Kako izgledaju kubanske ulice otkad su dobili bežični internet
6

Stotine Kubanaca na ulicama se skupljaju oko mjesta na kojima je dostupan Wi-Fi kojeg plaćaju dva dolara po satu. Zabranjene su im stranice koje kritiziraju režim

VIDEO

Na ulice Kube stigao je internet. Na 35 mjesta diljem zemlje postavljen je Wi-Fi, a od toga je pet samo u glavnom gradu Havani. Internetska veza na Kubi je još vrlo skupa i rijetka, pa je ovaj 'ulični' internet stotine stanovnika, pogotovo mladih, dočekalo s oduševljenjem.

Oko svake 'točke' na kojoj je dostupan bežični internet skupljaju se Kubanci sa svojim pametnim telefonima i surfaju, međusobno komuniciraju i zovu rođake koji žive daleko. Sat vremena takvog surfanja košta ih dva dolara, a pružatelj usluge je, naravno, državna tvrtka. Ipak, korisnici još nisu zadovoljni. Od vlasti traže da im pruže bržu, jednostavniju i jeftiniju uslugu, ali i da smanje broj zabrana. Zbog velike potražnje mreža se brzo zaguši. 

Iako se ovo može smatrati velikim napretkom, država i dalje blokira stranice i blogove na kojima se kritizira režim te stranice s pornografijom. Ipak mlade ne zanima politika već žele pristup vijestima, filmovima, raznim sadržajima i društvenim mrežama. 

Američke tvrtke spremne su pomoći Kubancima da dobiju bolji i brži internet, a predstavnici Googlea već su dva puta bili u službenim posjetima toj zemlji. 

Samo 3,4 posto kućanstava na Kubi ima pristup internetu. Vlada planira u idućih pet godina uvesti internet u 50 posto kućanstava. To ide sporo jer je skupo, ali inzistiraju na tome da širenje interneta provode svojim tempom. 

- Neki nam žele internet uvesti besplatno, ali ne kako bi Kubanci mogli međusobno komunicirati već da bi nas infiltrirali u ideologiju - rekao je potpredsjednik Jose Ramon Machado Ventura koji kaže da na taj način 'imperijalisti žele uništiti Revoluciju', prenosi Reuters.

Dok se vlast opravdava visokim troškovima zbog manjka investicija u potrebnu infrastrukturu, kritičari tvrde da namjerno usporavaju proces jer se boje da će izgubiti nadzor na medijima te da će se otvoriti mogućnost za nove oporbe u politici.

>>> Ovo su namirnice od kojih možete napraviti čudesna jela

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno