To je to što me zanima!

Kao atomska bomba: Meteor eksplodirao iznad Atlantika

Ovo je bio najsnažniji udar meteora nakon onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska. No, u usporedbi s njim, bio je znatno slabiji. Eksplodirao je 1000 km od Brazila
Vidi originalni članak

NASA je ranije ovog mjeseca zabilježila eksploziju najvećeg meteora nakon onog koji je eksplodirao 2013. iznad Čeljabinska - no ova je prošla gotovo nezamijećeno.

Meteor promjera 5 do 7 metara eksplodirao je 6. veljače iznad Atlantika, oko 1000 kilometara od Brazila. Energija eksplozije bila je ekvivalentna 13.000 tona TNT-a, odnosno kao i snaga nuklearne bombe koja je razorila Hirošimu 1945. godine. Iako to zvuči puno, eksplozija meteora iznad Čeljabinska imala je snagu 500.000 tona TNT-a. Silina te eksplozije razbila je brojna stakla u ruskom gradu i više od 1000 ljudi ozlijeđeno je uglavnom zbog stakla. 

Meteor koji je eksplodirao iznad Atlantika iznad naseljenog područja vjerojatno bi pružio samo spektakularan prizor i prodrmao nekoliko prozora. Kako prenosi Forbes,  ovaj je meteor izgorio na 30 kilometara visine i teško da ga je itko mogao vidjeti. 

Prema procjenama NASA-e, oko 30 malenih asteroida svake godine pogodi Zemlju i izgori u atmosferi. No, većina ih prođe nezamijećeno jer su se dogodili iznad morske površine, a čak i da eksplozija bude iznad kopna, izgledi su također prilično mali da se ponovi Čeljabinsk. 
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • montello 24.02.2016.

    jednog dana će pasti veliki na zemlju

  • yocko 24.02.2016.

    Morao je eksplodirati kad su ga pogodili raketom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare