To je to što me zanima!

Kao da je njegova: Ugradili mu protezu preko koje ima osjet

Proteza koju su spojili direktno u mozak mladiću je dala skoro prirodan osjet. Ovaj napredak trebao bi znatno olakšati život ljudima nakon amputacija ili s paralizom
Vidi originalni članak

Mladić (28) koji je ostao paraliziran prije više od 10 godina zbog ozljede kralježnice postao je prvi čovjek koji ima osjet dodira u protezi koja je spojena direktno u njegov mozak. Protezu su toliko dobro napravili da može čak i prepoznati koji mehanički prst mu se nježno dodiruje, navodi američka agencija DARPA, koja je vodila istraživanje i kliničko testiranje.

Muškarcu, čiji je identitet ostao tajan, ugradili su dva seta elektroda u mozak. Jedan je spojen na motorički kortekst, dio mozga koji je zadužen za pokrete tijela, a drugi na senzorni, koji je zadužen za osjet dodira. 

Sama proteza je razvijena u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Sveučilišta John Hopkins te su je opremili senzorima koji mogu prepoznati pritisak na pristima. Ti senzori će proizvesti signal koji putuje u mozak. 

DARPA navodi kako su u prvim testiranjima muškarcu stavili povez preko očiju, a on je gotovo savršeno pogodio koji prst mu se dodiruje. Opisao je kako osjeća kao da mu netko dodiruje ruku.

U jednom su ga trenutku, bez najave, primili za oba prsta, ali je i to prepoznao i pitao ih pokušavaju li ga prevariti. To je uvjerilo znanstvenike da je osjet gotovo prirodan.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Almighty 15.09.2015.

    Bogu fala da smo i to dočekali.

  • Vražji Vrag 15.09.2015.

    To je potrebno svijetu i hrvatskoj, naročito hrvatskoj. Inženjeri, doktori, matematičari, fizičari, kemičari, agronomi... i da ne nabrajam dalje. Ne trebaju nam političari niti popovi jer sa njima idu topovi i lopovi.

  • Pametna ovca 15.09.2015.

    E ovo je lijepa vijest.

Komentiraj...
Vidi sve komentare