To je to što me zanima!

Kao iz Zvjezdanih staza: Rade uređaj koji će zacjeljivati rane

Tvrtka GRoK želi razviti tehnologiju koja će omogućiti izradu 3D modela ljudskog tkiva što bi se u budućnosti moglo koristiti kao i kožni regenerator iz slavne serije
Vidi originalni članak

Zvjezdane staze opet pokazuju koliko su bile ispred svog vremena nakon što je slavna serija utjecala i na nove biotehnološke uređaje koje razvija NASA. Kad bi netko od članova posade u serijama i filmovima završio s ozljedama, doktorica Crusher ili hologramski liječnik skočili bi im u pomoć. Rane na Rikerovu licu ili na mladom zastavniku Kimu nestale bi u tren uz pomoć kožnog regeneratora. 

Ručni uređaj koji može zacijeliti rane mogao bi postati stvarnost i to u rukama posade Međunarodne svemirske postaje. 

NASA i američka tvrtka GRoK Technologies zajedno će raditi na razvoju novih pristupa biotehnologiji koji bi se mogli koristiti na Zemlji i u svemiru. Ugovori o dozvoli korištenja patenata otvaraju istraživanja NASA-e javnosti, a američka svemirska agencija je iznimno zainteresirana za potencijal koji ove tehnologije imaju u regeneraciji kosti i mišića.  Naime, astronauti su u dugotrajnom boravku u svemiru podložni osteopeniji, odnosno gubitku koštane mase. 

Proizvodi koje tvrtka GRoK želi razviti zvuče baš kao iz Zvjezdanih staza. Prvi je BioReplicates, tehnologija koja će omogućiti izradu trodimenzionalnog ljudskog tkiva. Ti modeli tkiva moći će se koristiti i u testiranju kozmetike, lijekova i drugih proizvoda, uz veću preciznost i nižu cijenu, a smanjit će i ovisnost o testiranju na životinjama. 

Druga tehnologija zove se Scionic, a mogla bi dovesti do razvoja medicinskih uređaja koji ciljaju neinvazivno liječenje upala i boli u kostima, ali i bez korištenja lijekova. 

- Ovo više nije samo znanstvena fantastika. Svi pokazatelji su da će se u sljedećih nekoliko desetljeća znanosti o životu dramatično promijeniti, a GRoK želi biti predvodnik novog znanstvenog vala - rekao je šef kompanije Moshe Kushman.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • AntonTrdić 11.02.2014.

    i još kad to dođe u ruke plastičnim kirurgima, kako će tek stanija i ostale sponzuse izgledati, zategnute 'ko seven of nine u voyageru

  • misko2k 10.02.2014.

    Ovako šta je protivno farmaceutskom lobiju, tako da ovako šta neće tako baš brzo u narednih 100 godina biti "odobreno". Kad bi ovoga bilo nitko ne bi trebao gaze, flastere, zavoje, sprejeve za rane i druge farmaceutske produkte

  • TiciCaca 10.02.2014.

    mislim da nitko ne može zacijeliti ranu na mom srcu kada mi komad bureka, pizze ili čevapa padne na pod

Komentiraj...
Vidi sve komentare