To je to što me zanima!

Katastrofične superoluje počet će 'lupati' i po zapadnoj Europi

Uragani će se formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog oceana, budući da će to područje tada biti mnogo toplije, što će uraganima, uz vlagu, dati potrebnu snagu
Vidi originalni članak

Superoluje koje nose sve pred sobom, poput Sandy u SAD-u, koja je lani odnijela 285 života i nanijela štetu od 75 milijardi dolara, krajem stoljeća mogle bi zadavati muke i stanovnicima zapadne Europe, piše New Scientist. 

Uragani su sada 'ekskluziva' tropskog dijela zapadnog Atlantika. Tamo se formiraju, a onda bi se kretali sjeverozapadno prema SAD-u. Do Europe nikad nisu stigli. No, to bi se moglo promijeniti. 

Srećom, njihov 'dolazak' očekuje se tek krajem stoljeća

Naime, stručnjaci s Nizozemskog kraljevskog instituta za meteorologiju napravili su detaljan klimatski model za razdoblje od 2094. do 2098. godine. 

Prema tim procjenama uragani će se formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog oceana, budući da će to područje tada biti mnogo toplije, što će uraganima, uz vlagu, 'dati snagu'. Upravo zato, na udaru tih uragana bit će zapadna Europa. 

Hibridne oluje bit će česte?

I ne samo na udaru 'običnih' uragana, već je za očekivati česte pojave hibridnih oluja (nešto između zimske oluje i uragana), poput Sandy, koja se javljaju kada uragan oslabi kada napusti tropsko područje, a ponovo ojača kada uđe u hladnija i vjetrovita područja.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • user_113834 31.03.2013.

    Ma,strucnjaci mogu napraviti da sutra bude oluja

  • Crna_1 29.03.2013.

    bolje nikada al ako vec ..... neka ih krajem stoljeca .... :))))))))

  • gregor crna ovca 29.03.2013.

    bla bla bla bla

Komentiraj...
Vidi sve komentare