To je to što me zanima!

Kemičar ostvario alkemičarski san, željezo 'postalo' platina

Iako ne može grumen željeza pretvoriti u zlato, kemičar Paul Chirik uspio ga je natjerati da se ponaša kao platina, što može pojeftiniti proizvodnju brojnih predmeta
Vidi originalni članak

Kemičar Paul Chirik s Princetona uspio je ono što su alkemičari stoljećima tražili, pretvoriti tj. natjerati obične metale poput željeza ili olova da se ponašaju kao plemeniti zlato ili platina. U radu koji je objavio u časopisu Science otkrio je kako natjerati željezo da se ponaša kao platina u kemijskim reakcijama koje su ključne u proizvodnji drugih osnovnih materijala. 

Iako ne može pretvoriti grumen željeza u skupocjeni nakit, njegova verzija alkemije puno je praktičnija. Proces bi mogao dovesti do nove ere proizvodnih tehnologija te omogućiti tvrtkama da izbjegavaju korištenje rijetkih elemenata. 

Iridij, platina, rodij, rijetki su elementi na koje se oslanjamo u svakodnevnoj proizvodnji trapera, piva, gorivih ćelija.. gdje se koriste kao katalizatori za druge kemijske reakcije, prenosi New York Times.

Ono što je Chirik otkrio je kako molekule željeza, koje je jeftino, modificirati na razini elektrona da se ponaša kao platina u kemijskim reakcijama. Eksperimentirali su i s kobaltom kojem sve više raste cijena zbog korištenja u baterijama koje pogone razne uređaje poput iPhonea. Problem koji ih čeka u razvijanju tehnologije je hrđanje željeza koje se koristi. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Zagorec BP 20.10.2012.

    I Sanader se ponašao kao platina...

  • user_28947 18.10.2012.

    "Samo se ponaša ko platina..." , Ja stvarno pomislio da.....a onda su testiranja pokazala, da se samo ponaša.....ništa, idemo dalje.

  • Colpomorto 18.10.2012.

    Ma vraga će išta pojeftiniti, još će i željezo poskupiti jer se iz njega može dobiti "platina".

Komentiraj...
Vidi sve komentare