To je to što me zanima!

Kina ima vlak budućnosti: Juri čak 620 na sat, a možete ga pomaknuti jednom rukom

Vlak je isproban prošlog tjedna, na 165 metara dugom poligonu za testiranje, a dizajneri vlaka tvrde da ga je moguće pomaknuti jednom rukom što je i potvrđeno na samom testiranju
Vidi originalni članak

Prototip superbrzog magnetskog vlaka kineskih inžinjera predstavljen je i isproban prošlog tjedna u Kini, prenosi CNN.

Dizajneri vlaka tvrde kako će vlak moći doseći brzinu od 620 kilometara na sat i levitirati iznad pruge kako bi iskusio što manje trenja.

U SLOVENIJI Maloljetnica poginula snimajući 'selfie' ispred dolazećeg vlaka

Deng Zigang, zamjenik direktora istraživačkog centra za superbrze maglev vlakove u tunelima pod niskim pristiskom, naglasio je kako VTS tehnologija omogućava vlaku da lebdi bez stalnog napona.

Riječ je o prvoj komercijalnoj primjeni visokotemperaturnih supravodiča, koji ne zahtijevaju tehnički složen i skup proces hlađenja na izrazito niske temperature uz pomoć tekućeg helija.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE Vagoni iskočili iz tračnica blizu Koprivnice: Prevozio je kukuruz

Vlak je isproban prošlog tjedna, na 165 metara dugom poligonu za testiranje, a dizajneri vlaka tvrde da ga je moguće pomaknuti jednom rukom što je i potvrđeno na samom testiranju. 

Kina ima jednu od najvećih svjetskih željezničkih mreža superbrzih maglev vlakova, koja se proteže preko 37 000 kilometara, a najbrži gospodarski operativni vlak jest Shanghai maglev koji može doseći 431 km/h.

Trenutno je u tijeku izgradnja novih željezničkih linija, kako bi sve bilo spremno za Olimpijske igre koje bi se trebale održati 2022. u Beijingu. 

Idi na 24sata

Komentari 83

  • komentator s marsa 04.02.2021.

    Sve to zvuči super u teoriji. Ali nije to taj doživljaj. Prvo ništa nevidiš - kod nas možeš promatrati krajolik. Drugo ne postoji taj doživljaj vlaka - kod nas osjetiš da se vlak drnda, čuješ lokomitvu, vidiš dim...Treće ne postoji povezanost s lokalnom zajednicom već samo proletiš - kod nas izađješ da se popišaš na lokalnom kolodvoru, jednu dionicu te voze busem pa prilikom pretovara upoznaš lokalnu babu i sprijateljiš se sa seoskom džukelom. Živio HŽ! 

  • max2017 21.01.2021.

    Da krene na neku rutu tom brzinom nebi se zaustavil do granice.........Mi imamo "polako pa (ne)sigurno"........Može usput pišati na livadi pa uskočiti opet.......

  • johnny001122 20.01.2021.

    vlak je isproban na 165 metara dugom poligonu? kako to isprobas onda, taj dok krene vec je na kraju poligona? ili je poligon toliko zakrivljen da zapravo ide u krug? cudi me onda da ga centrifugalna sila ne izbaci van s putanje. ili su kilometri u pitanju?

Komentiraj...
Vidi sve komentare