To je to što me zanima!

Amerikancima hakirali nacrte? Prvi let novog kineskog aviona

Kineska vojska već nekoliko godina radi na avionu J-20 kojeg su u utorak prvi put javno prikazali, a on bi trebao biti odgovor na američke avione F-22 Raptor i F-35
Vidi originalni članak

Kina je u utorak prvi put javno prikazala nove vojne avione J-20 kojima misle zagospodariti nad azijskim nebom. Dva aviona nevidljiva za radare, poletjela su na mitingu Zhuhai nedaleko Hong Konga, a njih se naziva kineskim odgovorom na američke vojne avione F-22 i F35. 

J-20 je avion dugog dosega koji je prvi put poletio još 2011. godine, no do danas nije prikazan javno. Kina inače često koristi ovaj miting kako bi prikazali najnovije vojne igračke, a prije dvije godine tamo su prikazali i avion J-31. Ovaj miting je jedan od najvećih koji okupljaju proizvođače zrakoplova i trgovce. Novi avion veći je od J-31, ali oba se smatraju velikim napretkom u modernizaciji kineskog vojnog zrakoplovstva. 

-  J-20 razvijamo kako bi odgovorili na potrebe ratišta budućnosti - rekao je prošli tjedan glasnogovornik zračnih snaga Shen Jinke i dodao da razvoj aviona ide prema planovima te da će on pomoći u misiji očuvanja kineskog suvereniteta, sigurnosti i teritorijalnog integriteta. U službu bi trebao krenuti 2018. godine. 

Mnogi su ga usporedili s F-22 Raptorom, s kojim dijeli vizualne sličnosti, a tvrdi se i kako je njegov dizajn temeljen na planovima do kojih su došli hakeri. No, Kina je te navode demantirala. Kinez Su Bin (51) završio je u zatvoru u SAD-u zbog sudjelovanja u krađi američkih vojnih dokumenata, a navodno su među njima bili i planovi za F-35 i F-22. 

Dok se navodi da je avion velik korak naprijed za Kinu, analitičari upozoravaju kako je još rano za reći koliko je on snažan odgovor na mogućnosti F-22 ili najnoviji američki avion F-35. 

Osim kratkog preleta, stručnjaci nisu više mogli otkriti o avionu jer nisu imali ni spori prelet, a piloti nisu otvorili ni spremnike za oružje. Zna se da može nositi rakete kratkog i dugog dometa, no ne zna se kakav je točno motor u odnosu na prototip, a ni kakve su njegove mogućnosti skrivanja radarima u odnosu na F-22. 

'Naš F-35 ima prednost'

Američki general David Goldfein u kolovozu je rekao da se njihov F-35 i J-20 uopće ne mogu uspoređivati. Dodao je kako njihov avion radi s ostalim američkim oružjima i sustavima koji mu daju tehnološku prednost, dok J-20 koristi tehnologije sličnije njihovom F-117A, koji je prvi put poletio još '80-ih godina prošlog stoljeća i više nije u aktivnoj službi. Upravo će taj F-35 početkom sljedeće godine poslati u službu na kineski prag - u američku bazu Iwakuni u Japanu, prenosi CNN. 

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Hiroo_Onoda 03.11.2016.

    Malo čudno. Nisu u stanju napraviti dobar auto, a pogotovo ne avion.

  • ZvonimirKovačić 02.11.2016.

    kina i vojna tehnologija..odma se vidi da su kopije f22 i f35..sigurno nece bit stealth ko ni ono rusko smece pak fa..napisite kak su i kinezi poceli kopirat americki silkorsky black hawk,njihov se zove y20...poceli su kopirat i c17 globemaster..nemaju nista svoje..ta 2 sljama nisu pouzdana nit ce bit dokazani u ratu

  • BlackWing 02.11.2016.

    Aj ne pričajte gluposti..."prvi put prikazan " i bla bla..Ima na netu stari video kad se prvi srušio pred cijelim kineskim vodstvom, star jedno dvije godine ako ne i više...

Komentiraj...
Vidi sve komentare