Obavijesti

Tech

Komentari 38

Amerikancima hakirali nacrte? Prvi let novog kineskog aviona

Amerikancima hakirali nacrte? Prvi let novog kineskog aviona
5

Kineska vojska već nekoliko godina radi na avionu J-20 kojeg su u utorak prvi put javno prikazali, a on bi trebao biti odgovor na američke avione F-22 Raptor i F-35

VIDEO

Kina je u utorak prvi put javno prikazala nove vojne avione J-20 kojima misle zagospodariti nad azijskim nebom. Dva aviona nevidljiva za radare, poletjela su na mitingu Zhuhai nedaleko Hong Konga, a njih se naziva kineskim odgovorom na američke vojne avione F-22 i F35. 

China unveils its J-20 stealth fighter on an air show in Zhuhai

J-20 je avion dugog dosega koji je prvi put poletio još 2011. godine, no do danas nije prikazan javno. Kina inače često koristi ovaj miting kako bi prikazali najnovije vojne igračke, a prije dvije godine tamo su prikazali i avion J-31. Ovaj miting je jedan od najvećih koji okupljaju proizvođače zrakoplova i trgovce. Novi avion veći je od J-31, ali oba se smatraju velikim napretkom u modernizaciji kineskog vojnog zrakoplovstva. 

-  J-20 razvijamo kako bi odgovorili na potrebe ratišta budućnosti - rekao je prošli tjedan glasnogovornik zračnih snaga Shen Jinke i dodao da razvoj aviona ide prema planovima te da će on pomoći u misiji očuvanja kineskog suvereniteta, sigurnosti i teritorijalnog integriteta. U službu bi trebao krenuti 2018. godine. 

Mnogi su ga usporedili s F-22 Raptorom, s kojim dijeli vizualne sličnosti, a tvrdi se i kako je njegov dizajn temeljen na planovima do kojih su došli hakeri. No, Kina je te navode demantirala. Kinez Su Bin (51) završio je u zatvoru u SAD-u zbog sudjelovanja u krađi američkih vojnih dokumenata, a navodno su među njima bili i planovi za F-35 i F-22. 

China unveils its J-20 stealth fighter on an air show in Zhuhai

Dok se navodi da je avion velik korak naprijed za Kinu, analitičari upozoravaju kako je još rano za reći koliko je on snažan odgovor na mogućnosti F-22 ili najnoviji američki avion F-35. 

Osim kratkog preleta, stručnjaci nisu više mogli otkriti o avionu jer nisu imali ni spori prelet, a piloti nisu otvorili ni spremnike za oružje. Zna se da može nositi rakete kratkog i dugog dometa, no ne zna se kakav je točno motor u odnosu na prototip, a ni kakve su njegove mogućnosti skrivanja radarima u odnosu na F-22. 

'Naš F-35 ima prednost'

Američki general David Goldfein u kolovozu je rekao da se njihov F-35 i J-20 uopće ne mogu uspoređivati. Dodao je kako njihov avion radi s ostalim američkim oružjima i sustavima koji mu daju tehnološku prednost, dok J-20 koristi tehnologije sličnije njihovom F-117A, koji je prvi put poletio još '80-ih godina prošlog stoljeća i više nije u aktivnoj službi. Upravo će taj F-35 početkom sljedeće godine poslati u službu na kineski prag - u američku bazu Iwakuni u Japanu, prenosi CNN. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.