To je to što me zanima!

Kraj gradnje: Niskoenergetska kuća blista u punom sjaju!

Praćenjem gradnje niskoenergetske kuće kroz 224 članka, 60 reportaža u tiskanom izdanju, te 34 video reportaže na 24 sata TV razbili smo mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji.
Vidi originalni članak

Dobra informiranost o modernim materijalima i novim tehnologijama dostupnim na našem tržištu investitorima donosi veću mogućnost izbora u načinu gradnje. Na konkretnom primjeru gradnje niskoenergetske kuće za obitelj Jelušić, kroz 224 članka na site-u www.24sata.hr/niskoenergetska-kuca/, 60 reportaža u nedjeljnom tiskanom izdanju, te 34 video reportaže na 24 sata TV razbili smo mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji.

Zavirite u našu fotogaleriju!

Pola milijuna posjetitelja na stranici https://www.24sata.hr/niskoenergetska-kuca/ pokazatelj je rastućeg interesa za energetski učinkovitom gradnjom i stanovanjem. 

Od rušenja stare kuće u Idrijskoj ulici 53 u zagrebačkoj Dubravi do prve prospavane noći obitelji Jelušić u novoj niskoenergetskoj kući prošao je 421 dan. Proces prikupljanja informacija i ideja o budućoj kući trajao je godinama, a od prvog razgovora Jelušića i arhitekta do otvaranja gradilišta prošlo je oko dvije godine. Na gradilištu je radio  ukupno 71 radnik od 20 različitih izvođača radova.

Danas su Jelušići ponosni vlasnici niskoenergetske kuće koja će godišnje za potrebe grijanja trošiti oko 40 kWh/m2. Usporedbe radi, prosječna obiteljska kuća građena klasičnim materijalima troši gotovo 150 do 250 kWh/m2 godišnje. Ugodnu temperaturu u prostoru održavat će dizalicom topline i ventilokonvektorima. Jelušići će u sljedećih 10 godina uštedjeti 10.000 eura na troškovima za grijanje/hlađenje u odnosu na standardnu kuću. 

Kuća je izgrađena po principima zelene gradnje i zadovoljava osnovne uvjete niskoenergetske gradnje kao što su: dobro isprojektirana i izvedena termoizolacija, povoljna orijentacija i faktor oblika kuće. Ugrađeno je 70m2 prozora s troslojnim izo-staklom koeficijenta prolaznosti topline 0,8 W/m2K što pridonosi smanjenju toplinskih gubitaka. 

Kuća je izgrađena u 9. potresnoj zoni, stoga je posebna pažnja posvećena projektu statike. U izgradnji kuće iskorišteno je 255 m3 betona, 317 m3 Ytong blokova i 117 m3 Multipora. Ukupna debljina vanjskih zidova je 50 cm, a na nekim mjestima čak 60 cm, od čega 30 cm debljina Ytong bloka, a 20 cm debljina toplinske izolacije od Multipora. 

U betonsku cisternu za skupljanje kišnice moći će se prikupiti ukupno 110 m3 kišnice koja će se koristiti za zalijevanje vrta i ispiranje wc-a. Miješalice i tuševi s posebnim štednim funkcijama omogućit će do 40% manju potrošnju pitke vode. 

Koliko je energetski učinkovitije ali i ugodnije stanovanje unutar dobro toplinski izoliranih zidova Jelušići će imati prilike iskusiti na vlastitoj koži već ove zime.

Pogledajte sve video reportaže na jednom mjestu!

Idi na 24sata

Komentari 18

  • redzy 02.10.2015.

    Pročitao sam nekoliko članaka ove rubrike i ono što vidim da je ovdje riječ isključivo o sponzorskom građenju nečije kuće. Ne vidim ama baš nikakav smisao ovdje osim promocije sponzora koji su donirali materijale, opremu, znanje i novac da se ta kuća napravi... Nigdje nema cijena, nigdje čak nema niti usporedba sa konkurencijom (!?!) tako da ovo je čista propaganda i sponzorski članci... Uvjeren sam da je i obitelj koja se ovdje spominje fiktivna, a da je pravi vlasnik doma netko od vlasnika 24sata... Teme su obrađene samo po sponzorima, tamo gdje ih nema, nema niti teme... Sramota!

  • fleka321 02.12.2013.

    super izleda, koliko je koštalo...sigurno nije jeftina.

  • 27.11.2013.

    i još ja gledam zakaj je u novinama bilo stalno da se gradi neka kuća??? big deal.. grade se svaki dan.. i da.. ružna je..

Komentiraj...
Vidi sve komentare